ARHIVA B365

Românii cu salariu mediu au lucrat până astăzi, de la începutul anului, doar pentru a achita șpăgi

Codru Vrabie, fondatorul site-ului piaţadeşpagă.ro, a calculat câte zile ar trebui să lucreze un român cu salariu mediu pentru şpăgile pe care le are de plătit în cursul unui an. Concluzia: 16 zile muncite doar pentru a acoperi mitele pe care le achită.

Statistica s-a făcut pe baza salariului mediu pe lună şi pe baza raportărilor trimise de români:
„Conform raportărilor de pe www.piatadespaga.ro, cea mai mare şpagă medie anuală s-a înregistrat în 2009. Pe baza acelei şpăgi medii, de 266 euro/an, am calculat scenariul pesimist, raportându-ne la românul mediu, cu salariul său mediu net de 345 euro/lună (4.140 euro/an).”

Statistica spaga

Astfel, până vineri, 25 ianuarie, românul lucrează doar ca să-şi plătescă şpăgile- luând în considerare şi zilele libere şi sărbătorile legale pe care le-a avut până acum.

Totodată, pentru o comparaţie la îndemână, explică acesta, „şpaga medie anuală de 266 de euro este echivalentă cu o contribuţie privată suplimentară a românului mediu la bugetul de stat.”
Plăteşte aproape la fel şi pentru bugetul serviciilor publice generale (298 euro/an), şi, dacă adăugăm la acestea şi contribuţia pe care o are de făcut la bugetul asigurărilor sociale (324 euro/an) şi la bugetul asigurărilor sociale (647 euro/an), ne dăm seamă că, abia din iulie, se poate spune că un român cu salariu mediu lucrează doar pentru el şi familia lui.

Infografie taxeClick aici pentru o dimensiune mai mare a imaginii


CITEŞTE ŞI: Harta interactivă a şpăgilor din România: site-ul care-ţi spune unde se dă şi cât e şpaga


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button