ARHIVA B365

Un român are 800 de milioane de dolari într-o bancă din Elveţia. Banca, acuzată de SPĂLARE DE BANI

O investigație jurnalistică de nivel mondial scoate la lumină un preambul la ceea ce se anunță drept scandalul secolului în materie de spălare de bani, care se va extinde în aprilie, avînd în epicentru a doua mare bancă a lumii, HSBC, filiala din Elveția, plus nume sonore din mai toate domeniile grele, de la afaceri și politică, la showbiz. Evident, un scandal din care România nu putea lipsi, în cîrca unui compatriot de al nostru fiind pusă uriașa sumă de 800 de milioane de dolari, scrie inpolitics.ro.

O echipă de jurnaliști din 45 de țări, reunită sub numele de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) a prezentat, prin intermediul ziarului Le Monde și al siteului propriu, date despre o anchetă gigantică derulată la consorțiul bancar britanic HSBC, filiala elvețiană, care a prestat servicii mai mult decît neortodoxe (spălare de bani, consiliere pentru evaziune etc) către clienți de ai săi de mare calibru, incluzînd politicieni din mai multe state, dictatori din lumea a treia, traficanți de droguri, arme și diamante „însîngerate”, actori și cîntăreți precum John Malkovich, David Bowie, Joan Collins, Tina Turner, afaceriști, sportivi celebri etc.

Sumele totale aflate sub lupă depășesc 100 de miliarde de dolari, dintre care 800 de milioane s-ar afla în contul unui singur român(!!) al cărui nume e încă neștiut.

Dezvăluirile ICIJ sunt mai spectaculoase decît cele rezultate în urma unei anchete similiare a Senatului american, din 2012, care constatase că banca în cauză ajutase cartelurile de droguri din America Latină, dar și Al Qaeda, să spele sute de milioane de dolari prin operațiunile sale din SUA, făcând banii murdari utilizabili. La vremea respectivă, HSBC a făcut tot posibilul să obstrucționeze ancheta Senatului, refuzînd, între altele, să le ofere date solicitate despre conturile propriilor clienți.

Aceste dezvăluiri, afirmă ICIJ, relevă modul în care se intersectează criminalitatea internațională cu afacerile legitime, fenomen care a luat amploare în ultimii ani, dovadă prezența sa și la a doua mare bancă a lumii.

Probabil că scandalul va lua o amploare uriașă în luna aprilie, atunci cînd se așteaptă, potrivit Wall Street Journal, un prim raport al unui audit derulat la banca HSBC, și cînd s-ar putea afla și nume concrete ale clienților băncii aflați în culpă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button