ARHIVA B365

Un român a fost răpit în Burkina Faso. MESAJUL JIHADIȘTILOR pentru Guvernul României

UPDATE. MAE a trimis un nou comunicat de presă. „Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetățeanului român răpit în Burkina Faso continuă procedurile de verificare a autenticităţii mesajului audio difuzat în presă. Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind aşteptat un rezultat imediat.

În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

Celula de criză continuă să colaboreze strâns, în demersurile pe care le întreprinde, cu partenerii internaţionali ai României.

Având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia”, informează reprezentanții MAE într-un comunicat remis B365.ro.

„Este informat și președintele, și eu de către ministrul de Externe. Imediat ce vor avea informații pe care le putem da presei, le vom da”, a declarat Victor Ponta.

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţenului român răpit analizează ştirea cu privire la mesajul audio care-l priveşte pe cetăţeanul român, a anunţat ministerul român de Externe, într-un comunicat de presă. „Autoritățile române competente verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio”, precizează MAE într-un comunicat dat publicității marți dimineața, scrie realitatea.net.

Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări în arabă „face apel la guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup”.

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul”, se mai menționează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureștiul, notează AFP.

MAE precizează că autorităţile române reprezentate în Celula de criză verifică „în regim de urgenţă” veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune revendică răpirea românului din Burkina Faso.

„Celula de criza interinstituțională care gestionează situaţia cetățeanului român răpit în Burkina Faso, constituită conform „Metodologiei de comunicare şi acțiune pentru instituțiile şi autoritățile cu responsabilităţi în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflaţi în afara teritoriului României”, aprobata de CSAT în ședința din data de 3 aprilie 2013, analizează ştirea de presă cu privire la mesajul audio privind-ul pe cetățeanul român. Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio”, se arată în comunicatul MAE.

„Celula de criza interinstituțională convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situației. Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele şi metodele specifice de acțiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT. De asemenea, Celula de criza interinstituțională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaționali ai României”, mai spune sursa citată.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button