Un reputat medic DEZVĂLUIE care ar putea fi SURSA îmbolnăvirii copiilor cu SHU

de:
26 feb. 2016
38 Afișari
Un reputat medic DEZVĂLUIE care ar putea fi SURSA îmbolnăvirii copiilor cu SHU

Doctorul Ovidiu Limoncu a scris, pe reţeaua de socializare, că este vorba în mod sigur de „contaminare alimentară” în cazul copiilor cu SHU.

„Am avut, la Grigore Alexandrescu, o serie de trei copii cu SHU. Toti trei erau din Buzau. Am incercat sa gasesc sursa imbolnavirii din discutiile cu parintii. Elementul comun era consumul aceluiasi tip de iaurt colorat, cu arome. Sunt curios, pentru ca sigur este contaminare alimentara, ce vor gasi acum la ancheta epidemiologica!”, a scris medicul pe Facebook. 

 

Am avut, la Grigore Alexandrescu, o serie de trei copii cu SHU. Toti trei erau din Buzau. Am incercat sa gasesc sursa…

Posted by Dr. Ovidiu Limoncu – Nefrologie Pediatrica on Thursday, February 25, 2016

 

Cu o zi în urmă, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, anunţa că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș — o tulpină de E-coli.

CITEŞTE ŞI Ministrul Sănătății: A fost identificată CAUZA îmbolnăvirii bebeluşilor. ANSVSA verifică alimentele

Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătăţii și preşedinte al Societăţii de Microbiologie, a explicat că Escherichia coli enterotoxigen serotipul 026 este cauza îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic și este diferită de E-coli găzduită în mod obișnuit în intestinul uman.

Rafila a mai spus că una dintre posibilele cauze ale îmbolnăvirii bebeluşilor din judeţul Argeş este un focar de infecţie cu origine alimentară, iar cea de-a doua „ipoteză probabilă” este „transmiterea interumană” pentru unele cazuri.

Medicul Ovidiu Limoncu, specialist în nefrologie pediatrică la Spitalul Grigore Alexandrescu, a explicat totodată pentru gds.ro. că o astfel de epidemie a existat şi în SUA şi Germania, în 2011 şi, în aceste cazuri, sursa îmbolnăvirii a fost un suc natural de fructe.

„Am lucrat 17 ani la Spitalul pentru Copii «Grigore Alexandrescu», ca șef al Secției de Dializă, și am tratat foarte mulți copii cu sindrom hemolitic uremic. Am avut odată trei cazuri de la Buzău și toți mâncaseră același tip de iaurt. Am făcut sesizare, dar nu s-a întâmplat nimic. În cazul copiilor de acum trebuie vorbit cu părinții ca să se vadă ce au mâncat, dacă au consumat un aliment comun”, a adăugat dr. Limoncu.

Totodată, medicul a declarat că s-a inventat cu medicament „minune” pentru acest sindrom, care trebuie aplicat cât mai repede pentru a împiedica distrugerea avanstă a rinichilor, dar care are şi un inconvenient: este foarte scump şi poate creşte susceptibilitatea la unele infecţii.

Cookies