Un pui de bufniță zboară de colo-colo prin Cotroceni și, din când în când, spionează la ferestre. Zici că-i Owl din „Winnie the Pooh”, venit să bucure bucureștenii din cartier

09 iul. 2024
12072 afișări
Un pui de bufniță zboară de colo-colo prin Cotroceni și, din când în când, spionează la ferestre. Zici că-i Owl din
Un pui de bufniță zboară de colo-colo prin Cotroceni și, din când în când, spionează la ferestre Zici că-i Owl din "Winnie the Pooh", venit să bucure bucureștenii din cartier | Sursa foto? Facebook/Cotrocenii de poveste

Bucureștiul este un oraș plin de surprize, iar cartierul Cotroceni nu face excepție. Locuitorii din zonă pot admira un frumos exemplar de bufniță care își face apariția la geamurile lor în miezul zilei. Iar oamenii nu-și mai dau rând să-i facă poze.

O femeie care locuiește în cartier a postat fotografiile pe un grup de Facebook.

Ce mai avem prin Cotroceni..

Dânsa mă urmărea de undeva de sus, din lumea ei, astăzi, când udam florile…

Am mărit cât am putut…

bufniță în cotroceni
Puiul de bufniță surprins pe un pervaz din Cotroceni | Sursa: Facebook/Cotrocenii de poveste

Cel mai probabil, bufnița a fost atrasă în zonă de curiozitatea ei naturală și de liniștea cartierului. Poate că a găsit o sursă de hrană sau un loc confortabil pentru a-și odihni aripile. Indiferent de motiv, apariția bufniței a fost un memento al legăturii strânse dintre oameni și natură. Într-o lume tot mai urbanizată, astfel de întâlniri sunt o amintire a faptului că împărțim acest spațiu cu multe alte creaturi. Așa se face că bufnița a devenit repede vedetă locală pe internet.

Și eu m-am întâlnit cu drăgălașa ieri dimineață, pe la 6, pe Obedenaru. O aud în fiecare seară, are recital micuța, a scris o locuitoare din zonă.

bufnițe cotroceni
Sursa foto: Facebook/Cotrocenii de poveste

Grădina Botanică i-ar putea fi casă

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” este situată la doar câțiva pași de Cotroceni. Paradisul verde nu este doar un sanctuar pentru plante și flori exotice, ci și un adăpost pentru multe specii de animale, inclusiv bufnițe. Aceste păsări nocturne sunt rareori văzute în timpul zilei, ceea ce face apariția bufniței în Cotroceni și mai remarcabilă.

bufniță bucurești
Sursa foto: Facebook/Cotrocenii de poveste

De ce bufnițele sunt atât de iubite și populare

Bufnițele sunt adesea considerate foarte drăgălașe, iar acest sentiment este alimentat de mai multe trăsături și comportamente. Ochii mari și expresivi, proporțional mai mari decât ai altor păsări, le dau un aspect inocent și fermecător. În timp ce forma rotundă a capului, adesea accentuată de un „disc facial” de pene care înconjoară ochii, le fac să pară simpatice.

Și nu doar aspectul fizic le fac atât de adorate, ci și comportamentul lor. Bufnițele își pot roti capul până la 270 de grade, astfel că te pot urmări când nu te aștepți. Deși sunetele de emise de o bufniță poate fi uneori înfricoșător, multe dintre ele emit și note blânde și melodioase.

Bufnițele sunt frecvent portretizate în filme, desene animate și literatură ca personaje înțelepte și prietenoase. Exemple celebre includ bufnița Hedwig din seria Harry Potter sau personajul Owl din „Winnie the Pooh”.

own winnie the pooh
Personajul Owl din desenul animat „Winnie the Pooh” | Sursa foto: Disney

Bufnițele sunt adesea folosite ca mascote și sunt populare în magazinele de suveniruri, jucării și decorațiuni.

Ce semnifică bufnița, în funcție de cultură

Bufnița are o semnificație complexă și variată în cultura populară, în funcție de credințele locale. Cel mai adesea, este considerată un simbol al înțelepciunii și cunoașterii. În mitologia greacă, bufnița este asociată cu Atena, zeița înțelepciunii. În anumite culturi, bufnița este văzută ca un protector spiritual, capabil să vadă adevărul ascuns și să ofere protecție împotriva forțelor negative. De asemenea, datorită activității sale nocturne și a capacității de a vedea în întuneric, bufnița este adesea asociată cu transformarea și reînnoirea. Totuși, în unele culturi, este omen al morții. Dacă o bufniță se așază pe acoperișul casei tale poate fi un semn de rău augur. Această credință provine probabil din faptul că bufnițele sunt păsări nocturne și emit sunete care pot fi percepute ca înfricoșătoare. Tot din acest motiv, precum și pentru că își fac veacul în locuri izolate și întunecate, bufnițele sunt adesea asociate cu singurătatea și misterul.

Interpretările diferă în funcție de regiune

În Europa de Est și în Balcani, bufnița este adesea văzută ca un mesager al morții, iar cântecul ei poate fi perceput ca o prevestire că urmează o nenorocire. În unele culturi asiatice, bufnița este văzută ca un simbol al norocului și al protecției împotriva spiritelor rele. În tradițiile amerindiene, bufnița poate simboliza atât înțelepciunea, cât și moartea. Unele triburi o consideră un protector și un ghid spiritual, în timp ce altele o văd ca un semn de avertizare.

Te-ar putea interesa și:

Cookies