Un primar al Bucureștiului cere creșterea prețului gigacaloriei și la populație

06 dec. 2021
421 Afișari
Un primar al Bucureștiului cere creșterea prețului gigacaloriei și la populație
Sursa FOTO: Unsplesh

În condițiile în care 60% din bugetul Capitalei se va duce către subvenții, un primar de sector din București crede că prețul gigacaloriei ar trebui să crească și pentru populație.

Salvarea situației „dramatice” în care va ajunge bugetul Bucureștiului, după creșterea prețului la energia termică, ar trebui să vină atât de la Guvern, dar și de la bucureșteni. Părerea a fost exprimată de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, un aliat al lui Nicușor Dan la București.

„Nu poți să lași toată povara pe umerii primăriei”, crede Ciucu, care spune, într-un interviu către presa centrală, că, în opinia sa cheia este „să nu mai venim cu populisme de genul: nu creștem prețul și la populație”.

„Dacă nu vrem să băgăm PMB în faliment, trebuie să creștem puțin și la populație, cât să fie suportabil. Nu poți să lași toată povara pe umerii primăriei. Ce se întâmplă acum cu Bucureștiul este minutul 59 dinainte de miezul nopții, pentru că nu ne mai permitem să luăm fața bucureștenilor cu târguri, sindrofii și cel mai lung cârnat. Noi nu trebuie să facem ce ar încânta oamenii, ci ceea ce trebuie făcut. Trebuie să ne asumăm că punem Bucureștiul pe direcția corectă, iar termoficarea este una dintre marile priorități, alături de trafic”, a declarat Ciprian Ciucu pentru Libertatea.

El cere și Guvernului să se implice pentru că „situația în București este dramatică”.

Nicușor Dan a avut, săptămâna trecută, o ultimă întâlnire cu reprezentanții Guvernului în care a solicitat bani pentru subvenția gigacaloriei în București, în condițiile creșterii prețului energiei și distribuției.

Tariful gigacaloriei în București nu a mai fost modificat din 2011, iar valoarea sa este de 164 lei. Nicușor Dan consideră că un preț corect ar fi de 280 lei, însă suma urmează să fie votată în Consiliul General, unde nu există deocamdată consens. Prețul majorat la gigacalorie se va vedea în facturile bucureștenilor abia în ianuarie.

Aliatul lui Nicușor Dan: Dacă dai toți banii pe subvenții, de unde să mai ai pentru investiții?

Cipian Ciucu spune, în analiza sa, că Primăria Bucureștiului se află în momentul de față într-o situație proastă, întrucât subvențiile vor fi undeva la 60% din buget, iar „așa ceva este de neimaginat”.

„La Primăria Capitalei încă e nevoie să se înceapă reformele și să existe o prioritizare foarte clară. (…) Nicușor Dan a preluat primăria într-o situație grea, a echilibrat-o bugetar, după care a primit o lovitură fabuloasă cu creșterea prețului la energie. De aceea este nevoie să se implice și Guvernul, pentru că situația în București este dramatică. Singura soluție sunt investițiile, asta înseamnă să săpăm orașul. Iar dacă tu dai toți banii pe subvenții, de unde să mai ai și pentru investiții?”, a afirmat Ciucu.

În urma discuțiilor de la Guvern, Nicușor Dan a precizat că banii de la Guvern vor fi cuprinși în bugetul pe anul viitor, însă nu știe valoarea exactă pe care o va primi Bucureștiul.

Cookies