Un praf ucigaș se ridică zi de zi deasupra Bucureștiului și ne omoară încet, dar sigur. Vine de la şantierele şi staţiile de beton din Capitală, dar nimeni nu face nimic

17 aug. 2021
7844 afișări
Un praf ucigaș se ridică zi de zi deasupra Bucureștiului și ne omoară încet, dar sigur. Vine de la şantierele şi staţiile de beton din Capitală, dar nimeni nu face nimic
Un praf ucigaș se ridică zi de zi deasupra Bucureștiului și ne omoară încet, dar sigur. Vine de la şantierele şi staţiile de beton din Capitală, dar nimeni nu face nimic sursa foto: Inspectorul Pro

Poate nu știați, dar un praf ucigaș se ridică zi de zi deasupra Bucureștiului și ne omoară încet, dar sigur. Acesta vine exclusiv de la şantierele şi staţiile de beton din Capitală, însă nimeni nu face nimic, nici cei care îl produc, nici cei care ar trebui să îi controleze și să îi amendeze. Chiar și atunci când se întâmplă asta, firmele aleg să plătească amenzile din controale și să meargă mai departe păstrând aceleași practici care le aduc profit și investiții mai reduse, dar care ne afectează pe noi toți.

Este recunoscut științific faptul că norii de praf și particule care se ridică de pe șantiere ne scurtează viața. Acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că cei mai mulți constructori nu respectă legea în vigoare și nu pun prelate pe blocurile la care lucrează. Mai mult, sunt obligați să stropească drumurile pe care le folosesc și roțile camioanelor, astfel încât praful să nu se ridice.

Un praf periculos ne omoară încet, dar sigur

Dezvoltarea constantă a orașului vine la pachet cu o serie de efecte negative grave. Acest praf ajunge zi de zi în plămânii celor aflați în zona unde se desfășoară astfel de șantiere sau în stațiile de beton din Capitală. Una dintre acestea se află chiar în centrul Bucureștiului, la o aruncătură de băț de Palatul Cotroceni, în Sectorul 6.

Pro TV, prin reportajele dezvoltate de Inspectorul Pro,  a descoperit că este mult mai avantajos pentru firmele care produc praf toxic să achite jumătate din amenzile primite decât să facă investiții care să reducă acest lucru. Mai mult, legislația aflată acum în vigoare le permite companiilor de acest tip să își facă singure propriile analize, motiv pentru care ele sunt conforme, însă doar pe hârtie. Realitatea de la fața locului este alta, după cum o știu pe plămânii lor cei care locuiesc în aceste zone.

Praf ridicat în toată zona de la o stație de beton

Oamenii care locuiesc în zonă spun că au mereu parte de nori de praf, iar atunci când bate vântul totul este și mai rău. Mai mult, se formează aproape furtuni de nisip care se ridică până la etajul 10 al blocurilor. Acesta ar veni de la două surse masive de poluare: şantierul de jos şi staţia de beton din imaginea de mai sus.

Conform legilor în vigoare în cazul şantierelor, situația este clară. Constructorii sunt obligați să pună prelate pe blocuri, drumurile de acces trebuie stropite permanent cu apă, iar roțile camioanelor, spălate mai mereu, însă acest lucru nu se întâmplă, spune Pro TV.

De asemenea, staţia de beton, aflată la mică distanţă de blocurile locuite, contribuie şi ea din plin la calvar. Praful negru se adaugă la cel alb şi formează un nor toxic, iar situaţia pare extrem de permanentă.

Localnicii au făcut plângeri în zonă, dar degeaba

Timp de un an, oamenii au făcut plângeri la autorităţile care ar fi trebuit să îi ajute, însă controalele sunt degeaba. Se pare că de trei ori Garda de Mediu a dat amenzi și tot de atâtea ori a obligat firmele să ia măsuri, însă în zadar. Până și Poliţia Locală a făcut 4 controale şi a dat tot atâtea amenzi.

INS spune că durata de viața din București scade cu 4 ani, iar aerul greu respirabil este unul dintre motive.

Cookies