BAZAR

Un post de televiziune britanic, PREMIAT pentru documentarul despre aurolacii din București. VIDEO

Potrivit site-ului Channel 4, filmul, difuzat în anul 2014, prezintă viețile disperate ale sute de bărbați, femei și copii care trăiesc în condiții mizere într-o rețea de tuneluri și în canalizările din capitala României, București.

În scene de-a dreptul șocante, locuitorii din tuneluri își injectează droguri și inhalează vapori de aurolac, se arată pe site-ul Channel 4. La doar câțiva metri deasupra lor, viață continuă în mod obișnuit.

Universul paralel este condus de un om pe nume Bruce Lee, în onoarea celebrului luptător și actor.

La înmânarea premiului, Independent Royal Television Society a lăudat producția despre aurolacii din București:

„Juriul crede că acest film spune o poveste absolut convingătoare și arată o realitate dezgustătoare.”

„A fost nevoie de mai multe luni și, chiar dacă mai înainte au existat și alți jurnaliști care au încercat să arate povestea ciudatei lumi a bărbaților, femeilor ș copiilor care trăiesc în canalele din București, acest film are imagini strălucite și o poveste extraordinară.”

Ambasadorul României la Londra, surprins, dar și dezamăgit de documentarul Channel 4

Postul de televiziune Channel 4 a început difuzarea unei noi serii de documentare despre românii veniți în Marea Britanie pentru a-și găsi un loc de muncă și a începe o nouă viață. Documentarele au fost intens criticate de românii din Marea Britanie şi de ambasadorul României la Londra, care s-a autosesizat cu privire la inițiativa postului de televiziune Channel 4 de a difuza, începând cu 17 februarie 2015, documentarul în trei episoade intitulat „Romanians are coming”.

„În urma publicării, de către postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimând surprinderea și dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare şi, totodată, speranţa că situatia va fi corectată, că documentarul va avea un conţinut obiectiv și nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunității românești din Marea Britanie.

Ȋn răspunsul remis ambasadorului român, producătorul serialului a arătat că acesta reflectă experiența cetățenilor români care, deși provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfășura activități lucrative: „…It is always difficult when making a series like this to decide which of the many possible stories to focus on, however we think the programmes reflect the experience of Romanians from a variety of backgrounds (nurses, students, roma gypsies). In the first programme we make it clear in commentary that the majority of Romanians coming to this country are professionals with guaranteed jobs… We believe that all our contributors, whether working in a profession, or trying to find a job, are portrayed with humanity and dignity and that the series attempts to understand and communicate their circumstances and motivations for coming to the UK. It is also very clear the lengths that many Romanians will go to in order to find work and contribute to the UK economy…”

Referitor la primul episod al serialului, Ambasada României la Londra nu este în măsură să comenteze opiniile și experiențele de viață prezentate, având în vedere că, atât naratorul cât și personajele din filmul documentar sunt cetățeni români care îşi spun poveștile de viaţă, adeseori triste și emoționante.

Ambasada României la Londra apreciază, însă, că acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr. Ȋn imensa lor majoritate, cetățenii români sunt bine integrați în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciați de angajatorii britanici.

Ȋn contextul difuzării acestei serii, ne exprimăm speranţa că următoarele episoade vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunități românești din Marea Britanie.

Ambasada României la Londra doreşte să mulţumească tuturor cetăţenilor români care, prin exemplul personal sau prin luări de poziţie, contribuie la reflectarea corectă a comunităţii româneşti din Marea Britanie”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul ambasadei României de la Londra, potrivit jurnalul.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button