Un penthouse de carton, care-a ars ca o torță. Clotilde Armand vorbește despre un lanț de ilegalități la temelia clădirii de pe Șoseaua Nordului  

12 oct. 2022
1606 Afișari
Un penthouse de carton, care-a ars ca o torță. Clotilde Armand vorbește despre un lanț de ilegalități la temelia clădirii de pe Șoseaua Nordului  
Un penthouse de carton, care-a ars ca o torță. Clotilde Armand vorbește despre  un lanț de ilegalități la temelia clădirii de pe Șoseaua Nordului  

Primarul Sectorului 1 București,  Clotilde Armand,  susține că blocul din Cartierul Francez în care a izbucnit marți seară un incendiu violent ar fi fost construit cu încălcarea legii.

Într-o  postare publicată pe Facebook, Clotilde Armand vorbește despre ceea ce ea numește vinovații pentru incendiul din Șoseaua Nordului și corupția din departamentele de urbanism. Primarul Sectorului 1 spune explicit că predecesorul său, Daniel Tudorache, ar fi sprijinit constructorul.

Incendiul din Cartierul Francez. Despre două etaje construite pe hârtie în două ore

 Ce spune Clotilde Armand:

Am verificat documentațiile de urbanism emise în cazul construcției fostului hotel Persepolis, transformat în prezent în bloc de locuințe, din Cartierul Francez, a cărui mansardă a fost cuprinsă aseară de flăcări. Am constatat o serie de ilegalități în aceste acte oficiale și arată, încă o dată, sistemul corupt care a guvernat Primăria Sectorului 1  în timpul fostelor administrații. În acest caz, voi sesiza Parchetul pentru ca toți care au permis intrarea în legalitate a acestei construcții și au încălcat norme esențiale ale legislației de urbanism.

Potrivit primarului Sectorului 1, în cazul fostului hotel Persepolis, transformat în bloc de locuințe, lucrurile s-ar fi succedat astfel:

  • 7 iunie 2012: Poliția Locală Sector 1 a constatat că societatea Persepolis Development, administrată de Manochehr Saadati Sohi, ridicase două etaje ale imobilului (etajele 3 și 4) fără autorizație de construcție, stadiul lucrărilor fiind de 100% finalizate! Regimul de înălțime  prevăzut de PUG pentru această zonă unde este amplasat imobilul era de maxim P+2. Poliția Locală Sector 1  a cerut judecătorilor  să oblige firma să desființeze construcțiile realizate nelegal.
  • 26 iunie 2013: Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea și a obligat societatea să demoleze construcțiile efectuate fără autorizație de construire. Cu recurs.
  • 28 septembrie 2017Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a eliberat Certificatul de Urbanism 1650/142/M/31748 pentru obținere a autorizației de construire pentru intrarea în legalitate.
  • 1 februarie 2019: Tribunalul București a respins recursul și a menținut decizia de demolare. Cu apel.
  • 23 octombrie 2019: Fostul viceprimar al Sectorului 1, Daniela Popa, a semnat autorizația de construire  528/31/V/16739  pentru intrarea în legalitate pentru imobil cu S+P+4E+M (5r).
  • 8 noiembrie 2019, ora 08.00: Persepolis Development a început execuția lucrărilor.
  • 9 noiembrie 2019, ora 10.00: Persepolis Development a încheiat execuția lucrărilor.
  • 20 septembrie 2020: Curtea de Apel București a schimbat total sentința și a respins cererea de demolare, după ce a constatat că tot ce s-a construit nelegal a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 prin emiterea autorizației de construire.
Incendiul din Cartierul Francez
Incendiul din Cartierul Francez

Slalomul mașinilor de pompieri prin Cartierul Francez

În ceea ce privește hidranții care nu au funcționat ieri, Clotilde Armand spune că în dosarul clădirii  există și un aviz de securitate la incendiu, emis pe 9 septembrie 2019, care avizează documentația tehnică elaborată pentru construcția/amenajarea/ instalația aferentă construcției (S+P+4E+M). Expertul care a întocmit documentația ar fi spus că există hidranți exteriori în vecinătate și că există un risc mic de incendiu.

Un incediu foarte puternic a izbucnit, aseară, în blocul Persepolis din Cartierul Francez din București, într-un apartament de tip penthouse. Terasă, acoperită cu o copertină, a devenit o torță, iar flăcările s-au răspândit rapid.

Pompierii au intervenit cu 20 de autospeciale, dar stingerea flăcărilor a fost mult îngreunată de condițiile din zonă,  unde străzile sunt prea înguste, clădirile sunt înghesuite, plus multe mașini parcate printre clădiri.

Cookies