“Un Palat doar pentru artă”, zi și noapte deschis în inima Bucureștiului. Începe Art Safari – ediția 11

09 feb. 2023
137 afișări
“Un Palat doar pentru artă”, zi și noapte deschis în inima Bucureștiului. Începe Art Safari - ediția 11
“Un Palat doar pentru artă”, zi și noapte deschis în inima Bucureștiului. Începe Art Safari - ediția 11 | Sursa foto: Art Safari

Anul acesta, Art Safari propune Bucureștiului un concept unic ce presupune schimbarea completă a expozițiilor și experiențelor o dată la trei luni.

Art Safari începe mâine, cu primul sezon expozițional

Astfel, primul sezon expozițional Art Safari 2023 vîncepe mâine, și va avea loc între 10 februarie  și 14 mai în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), situat pe Lipscani 18-20

Organizatorii ne promit, în acest prim sezon, patru expoziții de artă românească și internațională de excepție. 

1. „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”, curator dr. Elena Olariu 

O nouă retrospectivă marca Art Safari și Muzeul Municipiului București aduce în atenție un  mare maestru al artei: pe Ion Theodorescu-Sion, artist care face parte din generația înnoitoare  de la începutul secolului trecut, care propune noi tematici și tehnici inovatoare, pe care le va  raporta la realitatea românească. Pictorul a fost un unionist convins și erou-militar al Primului  Război Mondial (astfel că alături de picturile sale sunt expuse și decorațiile și medaliile primite  de acesta pentru eroismul său în Marele Război).  

A studiat în România și la Paris și a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (Impresionism, Pointilism, Fovism, Cubism, Simbolism), ceea ce îl face special. Compoziții Neo românești monumentale, țărani portretizați grandios, femei înfățișate ca zeițe ale pădurii și  naturi statice bogate în detalii, acestea sunt doar câteva dintre surprizele pe care expoziția le  dezvăluie vizitatorilor, într-o scenografie aparte. Art Safari reunește aprox. 150 lucrări de Sion  din colecții private și din muzeele din toată România, multe dintre ele expuse pentru prima dată.  

2. „Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, la Art Safari

Expoziția este construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923),  „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaționale a centenarului său, și a lui Mariano  Fortuny (1871-1949) – artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internațional. Joaquín  Sorolla a excelat în pictura de portrete și lucrări monumentale cu teme sociale și istorice.  Lucrările sale se remarcă printr-o reprezentare dibace a oamenilor și a peisajului sub lumina  soarelui din țara sa natală. Rivalul său, Mariano Fortuny, a fost comparat cu celebrul  impresionist Edouard Manet – operele spaniolului se bucurau de un mare succes la acea  vreme, spre deosebire de picturile lui Manet, considerate scandaloase. 

3. Expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”

Din Franța vin artiști consacrați, recunoscuți la nivel internațional, ca Tatiana Trouvé, Farah  Atassi sau Michel Blazy. Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din  lume pentru artă contemporană, organizat de Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei  Franceze (ADIAF). Un „Palat al Memoriei”, în Palatul Palatul Dacia-România! Din selecția de  artiști a curatorului șef de la Palais de Tokyo, Daria de Beauvais, face parte și Mircea Cantor,  singurul artist român care a câștigat acest premiu. Un alt artist prezent la București, Clément  Cogitore, combină arta contemporană cu cinematografia. Pentru Opera din Paris a reinterpretat  spectacolul de balet „Les Indes Galantes” – cu dansatori de Krump. Lucrările sale se regăsesc  în colecții precum Louis Vuitton, Daimler Art Collection sau muzeul Pompidou. 

4. Expoziția „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, 

Arta generației Z, care remixează curente, mișcări și care prezintă teme ale realității de azi.  Peste 50 de artiști din marile orașe ale României, dar și din Republica Moldova, se regăsesc în  selecția curatorului Mihai Zgondoiu. De la picturi, video art, artă digitală, NFT, până la instalații, 

În cea de a doua parte a anului, Art Safari organizează două expoziții remarcabile: „Love  Stories”, cu lucrări din colecția National Portrait Gallery, Londra,  și „Bags: Inside Out” – o expoziție de genți iconice din colecția muzeului regal Victoria and Albert din Londra,  care revine la București 

Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția: 

Art Safari este un muzeu al expozițiilor temporare, fresh, care oferă o experiență completă de  petrecere a timpului liber, cu tururi ghidate de zi sau de noapte, un cadru perfect în care te  bucuri de artă, dar și de o ieșire cu prietenii, și unde petreci timp de calitate alături de familie. Perfect și pentru o seară de weekend! Un spațiu de relaxare, distracție, joacă, dar și un spațiu  de învățare pentru un public din ce în ce mai tânăr. Aducem chiar soarele Spaniei la București, printr-o expoziție surprinzătoare dedicată marilor maeștri impresioniști, dar și artă franceză  contemporană, cu artiști prezenți în marile muzee internaționale, ca Centre Pompidou și MoMA, sau premiați la Festivalul de la Cannes.” 

Programul Art Safari, sezonul 10 februarie-14 mai 2023

  • Joi-duminică – 12:00-21.00
  • Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (experiențe speciale de vizitare cu ghidaj  în toate expozițiile, muzică live și prosecco)

Bilete se pot lua de AICI sau direct de la intrare 

Adresa: Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București 

Despre Art Safari București  

Art Safari este, deja, un eveniment iconic Bucureștiului,  cel mai mare conglomerat de  expoziții de artă din România.

Anul acesta, evenimentul a ajuns la a 11-a ediție. Art Safari realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din  România și internaționale și alături de colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun  recuperarea valorilor de patrimoniu.

Cu o  puternică latură educaţională, misiunea Art Safari este de a apropia  arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate  și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau  metroul bucureștean.

Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în  parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural  Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000  de vizitatori. 

Cookies