Un ONG critică culoarul ”Kiss and Ride”, sistem inovat în București la inițiativa primarului Mihaiu din sectorul 2

26 dec. 2022
7415 afișări
Un ONG critică culoarul ”Kiss and Ride”, sistem inovat în București la inițiativa primarului Mihaiu din sectorul 2

Optar, organizația neguvernamentală care promovează transportul alternativ, a criticat pe Facebook, inițiativa primarului Radu Mihaiu pusă în aplicare lângă Șc. 58 din Pantelimon. Aici s-a introdus primul sistem ”Kiss and Ride” (sărută și pleacă) din București, care le oferă părinților confortul de a nu mai fi nevoiți să caute un loc de parcare pentru a-și lăsa copilul în siguranță la școală.

Ideea occidentală a primarului Sectorului 2 a primit o replică tăioasă de la ONG, care spune că în occident nu se încurajează mersul cu mașina la școală.

Redăm integral postarea:

”La 24 de ore după ce mulți au luat foc pentru că le-am criticat idolul, a sosit momentul să revenim cu niste precizări:

– ideea (proasta) de a încuraja părinții să își aducă odraslele la școală cu mașina nu este deloc „prima” in România. În link, iată un exemplu din 2017 când criticam decizia unei alte primarii din București. Atunci, am primit mai puține critici, pentru că primarul avea altă culoare politică, ceea ce scoate in evidenta modul în care unii fani politici lasă logica la o parte doar pentru a susține chiar și ideile proaste ale unui idol politic

– am găsit un singur exemplu în Europa de K&R la o școală: la Funchal. Pentru că am vizitat sute de orașe din Europa, inclusiv Funchal, să explicăm puțin de ce Funchal e mult diferita de orașele europene. Pe insula Madeira deplasările pietonale sau cu bicicleta sunt aproape imposibile din cauza pantelor și a distanțelor – e singurul loc unde am văzut indicator rutier cu panta 20%. In schimb, nicăieri în Europa nu am mai auzit sa existe Kiss & Rider in zona școlilor (era un fanatic care afirma că peste tot exista acest sistem)

– cireașa de pe tort vine abia acum: in Romania nu este reglementat sistemul: Kiss & Ride. Așadar, „primul K&R” nu exista. Dacă știți cum este semnalizat acest tip de zonă, o să observați că nici vorba de așa ceva în imaginile primarului sectorului 2. Oare câți dintre „specialiștii” de ieri au văzut vreodată vreun Kiss & Ride?

– problema principală rămâne: ideea încurajării transportului copiilor cu autoturismele la școală este greșită indiferent de culoarea politică a decidentului. Însă fanii USR parca renunță mai ușor la logica decât fanii altor partide
Am criticat și vom continua sa criticam deciziile greșite ale politicienilor indiferent de culoarea politică. Faptul că unii credeți că scopul nostru este acela de a crește punctajul rivalilor politici demonstrează că de fapt știți mult prea puțin despre OPTAR.

Sărbători fericite!”

Date de context

Primarul Radu Mihaiu a anunțat vineri, 23 decembrie, că în Sectorul 2 a fost montat primul sistem ”Kiss and Ride”, adaptat după modelul din străinătate în care copiii sunt lăsați în siguranță la intrarea în școală, fără să mai fie nevoie ca părintele să parcheze mașina.

Ce presupune acest sistem? Un culoar pe unde părinții intră cu mașina, opresc în fața școlii, unde paznicul deschide portiera din spate și preia copilul. Cel mic își ia la revedere de la părinte, apoi este dus (de către paznic) în siguranță în curtea școlii. Părintele pleacă apoi către muncă. Timp total pentru a lăsa copilul la școală: 20 de secunde. Fără parcat pe trotuar, fără pus în pericol copilul, fără strecurat printre mașini parcate alandala.

Îți mai recomandăm și:

Cookies