Un nou tren de metrou pe Magistrala 2 Berceni-Pipera, de vineri

de:
12 mai 2016
6 Afișari
Un nou tren de metrou pe Magistrala 2 Berceni-Pipera, de vineri

„Metrorex informeaza publicul călător asupra faptului că, începând cu data de 13.05.2016, va fi pus în exploatare cu călători pe Magistrala 2 (Berceni – Pipera) cel de-al cincilea tren tip BM3, denumit Nera, din pachetul de 8 trenuri care au ca termen final de punere în funcțiune 30.06.2016.”, transmite Metrorex.

Compania adaugă că, în ultimele două zile, a fost efectuata recepția la punerea în funcțiune, în Depoul Berceni, de la firma CAF – Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles și predarea catre firma ALMSTOM Transport, pentru mentenanță.

 
Conform companiei, recepția finală a celor două trenuri a fost realizată cu succes, după parcurgerea unui set complet de teste dinamice de către specialiștii Metrorex în cooperare cu reprezentanți ai CAF.

„După cum am anunțat, am accelerat calendarul de livrare a celor 8 trenuri pentru București. Recepția finală a celor două trenuri s-a efectuat în ultimele două săptămâni, astfel încât ele vor intra în circulație din luna martie. CAF a mai livrat de la începutul anului alte patru garnituri, pentru care se efectuează teste dinamice în cadrul Metrorex”, a declarat Iñaki Barrenechea, CAF Area Manager, responsabil pentru România.

Toate cele opt trenuri au fost deja inspectate la fabrica principală a companiei CAF din Spania, sub supravegherea oficialilor Metrorex.

Noile trenuri produse de CAF pentru București au fost achiziționate în baza unui contract semnat cu Metrorex în noiembrie 2014.

Metrorex a cumpărat, la finele anului trecut, cu 58,6 milioane de euro, încă 8 trenuri de metrou de la compania spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF).

Metrorex a atribuit, pe 24 noiembrie, un contract pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune a 8 trenuri noi de metrou tip BM3 de la compania spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles. Valoarea totală a contractului este de 47.288.472 euro fără TVA, respectiv 58.637.705 euro cu TVA. Anunţul a fost publicat marţi, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Contractul a fost atribuit prin negociere fără anunţ de participare pentru că „lucrările / produsele / serviciile suplimentare sunt comandate în condiţiile stricte stabilite în directivă”, potrivit anunţului publicat în SEAP.

Practic, achiziţia celor 8 trenuri de metrou CAF reprezintă o extensie a contractului comercial nr. 89/29.11.2011, în valoare de 97.012.450 Euro fără TVA, privind achiziţia a 16 trenuri noi de metrou, contract ce a fost atribuit în urma unei licitaţii publice internaţionale.

Noile trenuri incluse în contractul atribuit de Metrorex pe 24 noiembrie sunt similare celor 16 garnituri cumpărate de la CAF în baza unui contract în valoare de 97 milioane de euro semnat în 2011, potrivit companiei spaniole.

Primele trenuri achiziţionate de la CAF în urma acordului din 2011, care a fost extins să includă noua comandă, au fost introduse în circulaţie începând cu data de 9 iulie.

Trenul CAF are 6 vagoane, lungimea de 113,6 m, lăţimea de 3,2 m şi are capacitatea de a transporta un număr de 1.200 de călători. Viteza maximă este de 80 km/h, iar viteza comercială este de 40 km/h.

Reamintim totodată că licitaţia privind noile trenuri de metrou pentru Magistrala 5, câştigată tot de CAF, a fost BLOCATĂ, după ce DNA a deschis un dosar penal în cauză.

Cookies