Un nou tip de înșelăciune în România. Poți pierde 100 de euro din senin, avertizează Poliția

06 oct. 2021
1269 Afișari
Un nou tip de înșelăciune în România. Poți pierde 100 de euro din senin, avertizează Poliția
Un nou tip de înşelăciune în România. Poți pierde 100 de euro din senin, avertizează Poliția

A apărut un nou tip de înşelăciune în România, iar multe persoane pot pierde 100 de euro din senin, asta dacă încearcă să păcălească legea, avertizează Poliția Română într-o informare. Mai mult, pot avea probleme serioase cu legea dacă aleg această cale.

Mare atenție la această nouă înșelăciune care devine din ce în ce mai frecventă în România. Mulți români care vor certificate false de vaccinare ajung să piardă bani și să nu primească nimic în schimbul lor. Asta nu-i mereu totuși un lucru rău, mai ales că în caz contrar ar putea avea probleme cu legea dacă chiar ar încerca să le folosească.

Un nou tip de înșelăciune în România

Poliţia Română avertizează cu privire la un nou tip de înşelăciune în țara noastră. Din ce în ce mai multe persoane cad victime acestei păcăleli încercând să obţine certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, care i-ar ajuta să intre în restaurante sau să nu mai stea în carantină de noapte. Totuși, aceștia pierd de multe ori banii, or ajung să se trezească cu un dosar penal dacă sunt prinși.

„Din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19”,arată o informare a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Discuțiile au loc pe internet, în special Telegram

Ce care vor astfel de documente falsificate ajung să discute cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat. Ulterior, le este cerută plata unor sume de bani, aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Astfel, plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

„Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, mai arată IGPR.

Ulterior vânzătorul nu mai oferă nimic și îl blochează pe cel păgubit

Surprinzător este faptul că după efectuarea plăţii, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul.

„Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, mai arată Poliția, care explică că de multe ori cei păgubiți nu anunță poliția pentru că știu că e vorba de lucruri interzise.

În prezent există în desfășurare o serie de cercetări în vederea identificării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale din jurul acestor înșelăciuni.

Cookies