Un nou tip de fraudă online, cu escroci care pretind că sunt angajați ai unor bănci. Aveți grijă cu cine vorbiți la telefon, avertizează polițiștii

19 feb. 2023
465 Afișari
Un nou tip de fraudă online, cu escroci care pretind că sunt angajați ai unor bănci. Aveți grijă cu cine vorbiți la telefon, avertizează polițiștii
Un nou tip de fraudă online, cu escroci care pretind că sunt angajați ai unor bănci. Aveți grijă cu cine vorbiți la telefon, avertizează polițiștii. Imagine simbol: Unsplash

Poliția Română a informat printr-un comunicat că a apărut un nou tip de fraudă online. Escrocii se dau falși angajați ai unor bănci și contactează telefonic persoanele.

Frauda are o răspândire largă în țările Europene precum Germania, Olanda, Austria și Belgia.

Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene (Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia), săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare. 

Cum funcționează acest tip de fraudă online

Escrocii au început să găsească tot felul de metode pentru a păcăli lumea și pentru a face bani.

Această metodă presupune o convorbire telefonică. Victimele sunt sunate pentru a fi informate cu privire la conturile lor bancare. Escrocii le spun că în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență banii într-un cont sigur al băncii. În caz contrar, sumele de bani vor fi pierdute:

Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

Ceea ce nu știu victimele este că acele conturi bancare „sigure” sunt, de fapt, conturile escrocilor. De acolo, sumele sunt transformate în criptomonede pentru a fi mai greu de depistat de către poliție.

Poliția Română atenționează în special persoanele în vârstă, deoarece ele sunt cele mai vulnerabile la acest tip de fraude:

În această modalitate, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceștia, deschise la aceeași bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv și transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite.

Atât de ușor le este să fure bani din conturile oamenilor.

Acest tip de înselăciune poartă denumirea de „phone number spoofing” în rândul instituțiilor de aplicare a legii.

Cetățenii sunt rugați să nu răspundă la numere necunoscute de telefon

Oamenii trebuie să aibă mare grijă cui răspund la telefon. Polițiștii îi roagă să nu răspundă la numere de telefon necunoscute.

De asemenea, dacă primiți link-uri sau atașamente suspecte, nu dați clic pe ele!

În situația în care primiți astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu dați curs celor transmise telefonic, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente transmise și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție, a informat Poliția Română

Până acum nu au existat sesizări cu privire la acest tip de fraudă, însă e bine ca cetățenii să fie informați și precauți.

Te-ar putea interesa și:

Cookies