Un nou stat membru NATO. Muntenegru, invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice. Ce spune MAE

de:
02 dec. 2015
0 Afișari
Un nou stat membru NATO. Muntenegru, invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice. Ce spune MAE

MUNTENEGRU ÎN NATO. Muntenegru ar fi astfel cel de-al 29-lea stat membru NATO. 

„Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianțe foarte frumoase”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele șefilor diplomației țărilor membre reuniți la cartierul general din Bruxelles al organizației, citat de Agerpres. 

MUNTENEGRU ÎN NATO. Într-o reuniune specială, desfășurată la 2 decembrie 2015 la Bruxelles, miniştrii de externe din statele membre NATO au adoptat o declaraţie privind politica „ușilor deschise”. Prin aceasta, statele NATO adresează Muntenegrului invitația de aderare la Alianță. De asemenea, se ia notă de progresele înregistrate de celelalte trei state – Bosnia și Herțegovina, Georgia și Macedonia – în procesul de pregătire pentru aderare și sunt încurajate să continue eforturile în această direcţie. Declaraţia precizează că o nouă evaluare a evoluţiilor înregistrate de cele trei ţări va fi realizată înainte de summitul NATO de la Varşovia. Într-o reuniune distinctă NATO-Muntenegru, care a avut loc ulterior la Bruxelles, miniştrii de externe Aliaţi au felicitat autorităţile de la Podgoriţa pentru obţinerea invitaţiei de aderare şi le-au încurajat să continue eforturile în acest sens.

MUNTENEGRU ÎN NATO. Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu l-a felicitat pe omologul muntenegrean, Igor Lukšić și pe ministrul apărării, Milica Pejanović Đurišić, pentru succesul înregistrat și a evocat sprijinul constant oferit de România pentru aderarea la NATO. Ministrul român a afirmat că obţinerea invitaţiei de aderare reprezintă o recunoaştere a progreselor realizate în adoptarea şi implementarea agendei de reforme interne. Șeful diplomației române a subliniat că, din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică va aduce o valoare adăugată atât pentru securitatea euro-atlantică, cât şi pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat că
decizia Aliată demonstrează, încă o dată, succesul procesului de extindere a NATO.

MUNTENEGRU ÎN NATO. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză și spaniolă) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Până la intrarea Muntenegrului în NATO, cuprindea 28 de state din Europa și America de Nord.

Alianța s-a format din state independente, interesate în menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. Inițial, aceste state au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda și SUA. La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia și Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membră NATO.

MUNTENEGRU ÎN NATO. La constituirea ei, ideea de bază a alianței, menținută timp de peste 50 de ani, era aceea a realizării unei apărări comune, credibile și eficiente. În acest sens, în articolul 5 al Tratatului se specifică: „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice.”

Această frază s-a referit la început la cazul în care URSS ar fi lansat un atac împotriva aliațiilor europeni ai Statelor Unite, în urma căruia SUA ar fi trebuit să trateze Uniunea Sovietică ca și cum ar fi fost atacată ea însăși. Totuși temuta invazie sovietică din Europa nu a mai venit. În schimb, fraza a fost folosită pentru prima dată în istoria tratatului la 12 septembrie 2001 drept răspuns la Atentatele din 11 septembrie 2001, conform wikipedia.org. 

MUNTENEGRU ÎN NATO. Gestul așteptat al NATO a stârnit deja nemulțumirea Rusiei.

Aderarea ar reprezenta un nou atac împotriva securității Europei, a avertizat luni șeful departamentului pentru cooperarea cu Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Kelin, transmite EFE.

‘În cazul în care se ia decizia de a invita Muntenegrul în NATO, aceasta ar reprezenta o nouă lovitură la adresa securității europene și totodată la adresa relațiilor dintre Rusia și NATO’, a declarat diplomatul rus pentru agenția Interfax. nitate cu privire la aderarea la NATO.

MUNTENEGRU ÎN NATO. Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția Rusiei să nu se amestece în relațiile dintre statul balcanic și Alianța Nord-Atlantică. ‘Dacă poate exista o consecință a amestecului rus, atunci aceasta nu poate fi decât o mai mare dorință din partea noastră de a invita Muntenegrul să devină membru cu drepturi depline al Alianței’, a spus Stoltenberg.

MUNTENEGRU ÎN NATO. La rândul său, Rusia susține că țările occidentale, cu SUA în frunte, încearcă să oblige autoritățile de la Podgorica să adere la NATO în ciuda opoziției majorității populației. Un sondaj recent, citat de mass media occidentale, relevă totuși că 52% dintre muntenegreni sunt în favoarea aderării țării lor la organizație.

Cookies