Un nou serviciu de prindere a maidanezilor, în Bucureşti: Cum vor acţiona hingherii lui Piedone

de:
26 sept. 2013
0 Afișari
Un nou serviciu de prindere a maidanezilor, în Bucureşti: Cum vor acţiona hingherii lui Piedone

„Venind în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor Sectorului 4 de a locui într-un oraş curat şi de a convieţui într-un climat civilizat, se impune desfăşurarea unei activităţi de capturare a câinilor fără stăpân, transportul şi predarea lor în adăposturi specializate. Acest lucru este necesar cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadă, au apărut numeroase sesizări cu privire la faptul că tot mai mulţi locuitori ai Sectorului 4 au fost muşcaţi de câinii fără stăpân şi a crescut numărul situaţiilor semnalate în care animalele creează în jurul blocurilor şi locuinţelor un ambient neplăcut şi insalubru”, a explicat pentru B365.RO primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a adăugat că „acţiunile desfăşurate de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) nu au dus la diminuarea numărului câinilor fără stăpân, datorită reteritorializării acestora”. 

Astfel, hingherii din Sectorul 4 vor avea ca atribuţii capturarea maidanezilor de pe domeniul public, transportul şi predarea acestora la adăposturile ASPA, după următoarea procedură: 

1. Sesizările telefonice şi scrise cu privire la existenţa pe teritoriul Sectorului 4 a câinilor fără stăpân vor fi preluate şi înregistrate în registrul de corespondenţă.

2. Deplasările în teren se vor realiza urmare a planului de acţiune ce se va întocmi zilnic conform centralizării petiţiilor ce fac referire la prezenţa câinilor fără stăpân în număr mare pe teritoriul Sectorului 4, precum şi a comportamentului agresiv manifestat de aceştia.

3. Deplasările în teren se vor face cu maşini – autoutilitare, dotate corespunzător, bine ventilate şi care să asigure protecţia animalelor împotriva intemperiilor naturii. 

4. În teritoriu se vor deplasa echipe de câte două persoane şi şoferul mijlocului de transport care vor purta obligatoriu echipament de protecţie. Aceştia vor fi însoţiţi de câte un poliţist local din cadrul structurii de ordine publică. 

5. Mijlocul de transport va fi dotat cu cuşti metalice, materiale şi mijloace necesare desfăşurării acestei activităţi, pentru transportul în condiţii optime a câinilor fără stăpân capturaţi. 

6. În acţiunile de capturare a câinilor fără stăpân se va aplica un tratament adecvat acestora. 

7. Pentru capturarea câinilor fără stăpân, se vor folosi dispozitive de prindere şi imobilizare care vor fi verificate din punct de vedere tehnic al funcţionării la momentul plecării în teritoriu. 

8. Capturarea câinilor fără stăpân foarte agresivi se va face prin utilizarea unei puşti cu tranchilizant, care va fi dotată cu seringă cu tranchilizant, şi sarbacana cu accesoriile necesare. 

9. După capturare, câinele va fi introdus în cuşca metalică, aflată în maşina de transport, prin folosirea unei metode care să reducă la minimum manipularea directă a animalului. 

10. Câinii se vor transporta în cuşti individuale. 

11. Echipajul va verifica sistemul de închidere al cuştii în scopul evitării producerii unor posibile incidente în timpul transportului acestora către adăpostul specializat. 

12. Predarea câinilor fără stăpân la adăposturile specializate se va face în baza unui proces verbal de predare-primire. 

13. Pentru a se ţine o evidenţă corectă a câinilor fără stăpân de pe teritoriul Sectorului 4, se va înfiinţa un registru în care vor fi trecute datele privind acţiunile desfăşurate în teren, zonele în care s-a acţionat, numărul de câini fără stăpân capturaţi şi predaţi la adăposturile specializate. 

Legea eutanasierii maidanezilor, promulgată de Traian Băsescu

Pentru desfăşurarea activităţii noii structuri specializate în vederea gestionării câinilor fără stăpân de pe teritoriul Sectorului 4, administraţia locală estimează că va cheltui pentru dotările necesare suma de 896.000 lei. Lista detaliată a cheltuielilor poate fi descărcată de aici. 

La începutul lunii septembrie, imediat după moartea lui Ionuţ, băieţelul de patru ani sfâşiat de câini, în cadrul întâlnirii dintre Oprescu şi primarii de sector, edilul Sectorului 4 – Cristian Popescu Piedone – a cerut să se ocupe personal de strângerea maidanezilor de pe străzi. 

Între timp, Legea privind eutanasierea a fost ADOPTATĂ, de Camera Deputaților: Câinii vor fi omorâți după 14 zile. Detalii, aici. La rândul său, Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea eutanasierii maidanezilor, după ce în aceeaşi zi Curtea Constituțională și-a dat acordul în cazul eutanasierii câinilor fără stăpân. CCR a declarat constituțională Legea privind câinii fără stăpân, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie. Conform actului legislativ, maidanezii vor putea fi eutanasiați dacă în termen de 14 zile nu sunt adoptați sau revendicați. 

Cookies