Un nou scandal cu câini în București. Și ciclul dezastrelor se reia

27 apr. 2022
1195 Afișari
Un nou scandal cu câini în București. Și ciclul dezastrelor se reia
Oana Titică: Un nou scandal cu câini în București. Și ciclul dezastrelor se reia

Săptămâna trecută pe vremea asta, o femeie era atacată de un grup de câini agresivi în timp ce făcea jogging pe Lacul Morii. A fost salvată de doi bicicliști care se aflau prin zonă, apoi a ajuns în spital și a intrat direct în operație.

În București există acest ciclu al dezastrelor, în care autoritățile iau măsuri referitor la o situație problematică din oraș doar atunci cand se întâmplă ceva suficient de grav încât acestea să se deranjeze și să investigheze mai amănunțit problema.

Aflăm din știri că au existat reclamații la Poliția Locală referitor la animale care ies de pe proprietăți private în zona respectivă, că s-a efectuat o verificare de către ASPA, care a găsit doar ‘un câine’ pe acolo, apoi bănuim că au plecat fluierând.

Probabil erau mai ocupați să caute golden retrieveri pe care să îi amendeze pe Bulevardul Unirii pentru că au călcat pe iarbă.

Așadar, dragi consăteni – și vă spun așa cu toată dragostea și respectul pe care mi-l port atât mie cât și dumneavoastră, însă ce este Bucureștiul dacă nu un sat foarte mare, fiiindcă doar la sate ies câini din curți ca să atace oameni – ce putem face ca să nu se mai repete aceste coșmaruri?

Eu, una, fac voluntariat la un centru de adopții din București, de cinci ani, unde lucrez cu tot felul de căței. Am câine propriu de 10 ani și mi-am petrecut copilăria între maidanezi mai mult sau mai puțin agresivi. Iubesc câinii foarte mult. După cum vă puteți imagina, toate eforturile asociațiilor sunt mereu date un pas în urmă când se întâmplă astfel de tragedii, care lasă oamenii cu traume pe viață. Fiindcă, evident, internetul o ia razna ‘BINE CĂ VĂ PASĂ DE CÂINI ȘI DE OAMENI VĂ DOARE UNDEVA’. Acest lucru este foarte fals.

Câinii sunt animale și sunt produsul mediului în care trăiesc. Dacă acei câini trăiesc printre oameni, cum înțelegem că era cazul celor din Lacul Morii, vor fi rezultatul comportamentului oamenilor respectivi. Pentru astfel de persoane, nu există ideea de responsabilitate. În primul rând, pentru ei câinele nu este un animal de companie, care își îmbunătățește viața și cu care ieși la plimbare în parc să agăți gagici, este un gândac mai mare pe care îl ții să latre dacă încearcă să îți sară cineva poarta să-ți fure merele când dormi, câine care  este deseori luat la șuturi și bătut până la sânge.

Iluzia noastră că putem schimba acei oameni, fiindcă așa sunt visele noastre woke, că putem face lumea un loc mai bun doar dacă postăm super mult pe facebook și că toată lumea este de fapt bună, este O ILUZIE. Cum a fost un misionar evanghelist din America, John Chau, care  în 2018 s-a hotărât să se ducă la un trib foarte agresiv și izolat din niște insule din Oceanul Indian să le zică cum e cu Iisus și cu bunătatea. La primul pas făcut din bărcuță, a fost omorât de o rafală de săgeți.

Cam așa și noi.

O soluție ar fi, ca de obicei, civilizarea cu forța, adică legi și pedepse aplicate. Legea sterilizării câinilor există de mulți ani, însă – ce să vezi – toți cățeii ridicați de Aspa după incidentul din Lacul Morii  erau foarte nesterilizați și nemicrocipați. Pentru cei care nu știu, microcipul este obligatoriu legal, se face la cabinetele veterinare, iar câinele se înregistrează pe loc în RECS (Registrul Câinilor cu stapân), cu numele, telefonul și adresa proprietarului.

Există oameni care nu ar trebui să dețină câini niciodată, oricât de Politically Incorrect ar fi asta. Câini cu probleme de comportament nu ar trebui ‘mâncați cu un sos dulce acrișor de către o echipă de nord coreeni’, cum a comentat cineva pe facebook la o știre, ci luați efectiv din curțile oamenilor care nu sunt în stare să se ocupe de ei și care îi lasă să se reproducă necontrolat, apoi, ideal, băgați într-un circuit de reabilitare.

Fiindcă cred că ne-am convins cu toții pâna la vârsta asta că autoritățile sunt praf și nu acționează decat în situații grave, ce putem face noi, totuși? O dată să punem presiune pe ei, prin reclamații oficiale, nu postări pe Facebook, când observăm orice problemă în oraș. Cuie care ies din băncile din parcuri? Sunat la Primărie. Groapă în fața blocului? Asemenea. Câini care ies din curți și atacă oameni? Sunat la Serviciul Poliția Animalelor și frecat la ridiche până se schimbă ceva.

Și mai departe de asta, e întotdeauna și responsabilitatea noastră de a face un efort, fără să zicem Dar nu e treaba mea, în general, nu doar dacă facem sau nu alergări pe Lacul Morii. Să urlăm după stâpânul de câine care nu strânge după bichon. Să nu ne mai uităm oftând cand Robert Negoiță schimbă iar bordurile pentru că i se par urâte. Cu banii de borduri putem steriliza câini care atacă oameni, dar și alți câini mult mai drăguți, care nu atacă pe nimeni, dimpotrivă, se joacă și ne pot face viața mai bună. Putem dota spitalele în care sunt tratați oamenii care ajung cu plăgi prin mușcare la urgențe.

Atât momentan, mă duc să plasez o nouă reclamație la Primăria Sectorului 3, fiindcă s-a întors o cutie cu otravă în locul de joacă pentru câini, cutie amplasată – ce să vedeți?! – chiar de firmele primăriei. Vă pup!

Nota B365.ro: Pentru alte călătorii super cu Oana prin București, am pregătit această scurtă listă:

Cookies