ARHIVA B365

Un nou pasaj subteran între Dorobanţi şi Calea Victoriei. VEZI DETALII

Bucureştenii vor avea o nouă alternativă pentru evitarea traficului aglomerat din zona centrală a Capitalei. Primăria Capitalei vrea să construiască în Piaţa Romană un pasaj rutier subteran care să facă legătura între Calea Dorobanţilor şi Calea Victoriei. Intrarea în pasaj se va face de pe Bulevardul Dacia, la intersecţia cu Calea Dorobanţilor. Şoferii vor ieşi din pasaj tot pe Bulevardul Dacia de partea cealaltă a Pieţei Romane.

„Pasajul va avea în jur de 600 de metri. Va avea cel puţin o bandă pe sens şi una de siguranţă, dar ne dorim să fie şi mai lat”, au precizat pentru B365.ro, reprezentanţi ai Primăriei Capitalei.

Acest pasaj rutier a fost inclus în studiul de fezabilitate pentru pasajul pietonal din Piaţa Romană. Iar dacă lucrările la pasajul pietonal sunt programate să înceapă în acest an, în cazul celui rutier şoferii mai au de aşteptat. Lucrarea nu a fost inclusă în bugetul pe acest an şi nu are deocamdată un proiect oficial şi nici un cost estimat. Reprezentanţii Primăriei susţin totuşi că el va fi realizat în anii următori.

Pasaj pietonal cu spaţiu de spectacole şi cafeneea, sub Piaţa Romană

Până atunci, în Piaţa Romană se va lucra la pasajul pietonal subteran. Acesta va avea o suprafaţă 5.140 metri pătraţi, din care 4.772 mp pasajul propriu-zis şi 370 mp accesele în pasaj. Noua lucrare va înlocui practic trecerile pentru pietoni din intersecţie pentru a fluidiza traficul din zonă. Astfel, după finalizarea pasajului traversarea intersecţiilor de la Piaţa Romană de către pietoni se va face exclusiv prin tunel. Pasajul, care va fi realizat după modelul celui de la Universitate, va fi prevăzut cu câte 2 ieşiri/intrări cu scări şi lifturi pentru fiecare intersecţie. Bucureştenii vor avea din pasaj acces la metrou şi la staţiile RATB de la suprafaţă.

Rezolvarea problemelor din trafic nu va fi însă singura utilitate a pasajului. Acesta va deveni şi un spaţiu de distracţie pentru bucureşteni. Conform studiului de fezabilitate, în pasaj va fi amenajat un spaţiu multifuncţional, unde ocazional vor fi organizate spectacole de teatru experimental, expoziţii, stand-up comedy, muzică folk, proiecţii de filme sau diverse evenimente. În restul timpului, spaţiul va fi utilizat pentru circulaţia pietonilor. Tot în pasaj este prevăzută şi o cafenea/bar de noapte. Un alt spaţiu multifuncţional va fi amenajat vizavi de cafenea. Acest spaţiu ar funcţiona ca loc pentru spectatori cu scaune şi gradene, atunci când sunt organizate spectacole şi evenimente, şi ca terasă pentru cafenea în perioadele când nu au loc evenimente speciale.

În plus, în pasaj, vor fi amenajate magazine alimentare şi patiserii, un magazin cu cărţi, suveniruri, cartele de metrou şi RATB, o florărie şi grupuri sanitare.

Întreaga investiţie “Modernizare Piaţa Romană şi pasaj pietonal” costă 97,4 milioane lei (23,7 milioane euro). Durata prevăzută pentru acest proiect este de 18 luni.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button