Un nou grup de inițiativă civică din București. Grupul de Inițiativă Civică IOR – Titan: Zona retrocedată ne-a adus împreună

16 mart. 2023
3280 Afișari
Un nou grup de inițiativă civică din București. Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan: Zona retrocedată ne-a adus împreună
Un nou grup de inițiativă civică din București. Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan: Zona retrocedată ne-a adus împreună. Sursa foto: Facebook/ Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan

Un grup de cetățeni din Sectorul 3 își doresc ca zona retrocedată din Parcul IOR să devină, din nou, domeniu public.

Bucureștenii și-au format un grup de inițiativă, numit Grupul de Inițiativă Civică IOR- Titan și o pagină de Facebook.

Ei doresc ca Parcul IOR să fie reîntregit și protejat și să fie mai mult spațiu verde decât betoane.

Petiția pentru salvarea zonei retrocedate a Parcului IOR

Grupul de Inițiativă Civică IOR- Titan a creat chiar și o petiție numită „Nu cedăm Parcul IOR!”. În petiție se vorbește despre cum o suprafață de 12 hectare din parc este pe cale de a fi pierdută.

Cetățenii doresc să salveze spațiul verde și parcurile, împotriva distrugerii.

Un oraș nu poate să respire cărămizi, borduri și betoane. Orașul este construit din comunități iar acestea se destramă în absența unui mediu natural sănătos. Dezvoltarea economică a comunităților noastre nu trebuie să se facă în detrimentul spațiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea și extinderea acestora.”

Ei mai spun că în zona retrocedată a parcului au loc otrăviri ale copacilor, tăieri ilegale și incendii recurente:

Chiar în timp ce citești aceste rânduri, așa-numita „zonă retrocedată” din Parcul IOR este distrusă într-un ritm amețitor, printr-o manieră de-a dreptul ticăloasă: otrăvirea copacilor, tăieri ilegale și incendieri recurente, timp în care autoritățile închid ochii la distrugerea naturii de lângă noi.”

Grupul de inițiativă cere autorităților să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR și să oprească degradarea premeditată a „zonei retrocedate”.

Soluțiile propuse în petiție:

  • Otrăvirea și tăierile arborilor din Parcul IOR trebuie să înceteze imediat și permanent. Autoritățile trebuie să acționeze de urgență! Cerem autorităților responsabile de protejarea mediului [Garda de Mediu, ANPM, Poliția Locală a Sectorului 3] să inventarieze și să evalueze condiția de sănătate în care se află această vegetație în prezent.
  • Cerem autorităților [Primăria Sectorului 3, Primăria Capitalei, Instituția Prefectului Municipiului București și chiar Guvernul României] să se așeze la masă și să găsească o soluție viabilă pentru ca „zona retrocedată” din Parcul IOR să fie redată comunității sub forma în care a făcut parte din viețile noastre de jumătate de veac: ca parc, spațiu verde, zonă în care natura abundă!”

Petiția a strâns deja peste 1.000 de semnături. Cei care doresc să se implice și să semneze, pot apăsa AICI.

Zona retrocedată a Parcului IOR
Zona retrocedată a Parcului IOR. Sursa foto: Facebook/ Grup de Inițiativă Civică IOR- Titan

Cine sunt membrii Grupului de Inițiativă Civică IOR- Titan

Membrii grupului de inițiativă sunt cetățeni care locuiesc în apropierea Parcului IOR. Deși sunt oameni diferiți ca vârste și procupări, au același interes comun: salvarea Parcului IOR.

Suntem Grupul de Inițiativă Civică I.O.R., un grup de cetățeni care locuiesc în jurul Parcului IOR și care-și doresc ca această oază naturală de mare valoare, care are un loc deosebit în inimile noastre, să fie reîntregit și protejat, să nu mai fie distrus sistematic de rechini imobiliari, antreprenori iresponsabili sau autorități indiferente. Ne dorim mai mult spațiu verde pentru cartier și mai puține betoane!
Acesta este numitorul comun care încă de la început a adus la un loc oameni foarte diferiți ca vârste, preocupări, mentalități, stil de viață etc. Cu toții ne-am intersectat prin Parcul IOR, iar acum parcul ne aduce împreună într-o comunitate care-și dorește să schimbe lucrurile în bine pentru cartier și oraș.”

Ce spune Robert Negoiță despre zona retrocedată din Parcul IOR

Primarul Sectorului 3 le-a amintit locuitorilor că zona retrocedată a fost „prăduită”, în urmă cu aproape 20 de ani. Autoritatea locală încearcă să recupereze zona, de mai bine de 10 ani.

Robert Negoiță s-a întâlnit pe 6 martie 2023, cu mai multe ONG-uri și, împreună, au căzut de acord să caute mai multe variante de demersuri pentru a recupera acea bucată de spațiu verde.

Potrivit spuselor primarului, deja au fost stabilite câteva obiective și urmează ca ideile să fie prezentate.

Negoiță speră, că în 2-3 ani, terenul va putea fi luat înapoi, astfel încât să rămână domeniu public:

Să le analizăm în ideea de a face demersuri pentru că ne dorim cu adevărat ca acest teren, acest parc, această bucată de teren, zonă verde a orașului să rămână verde, să rămână parc, să rămână public pentru noi toți. Avem nevoie de verde, avem nevoie de cât mai multe spații libere, cât mai mult loc unde să mergem să ne recreăm. Și așa e un oraș aglomerat, nu avem nevoie de clădiri în plus în aceste zone care au fost parc dintotdeauna. Doamne ajută! Să sperăm că vom reuși și, într-un timp rezonabil, nu mâine, poimâine, dar într-un timp rezonabil…un an, doi, trei, să luăm înapoi acest teren care a fost și trebuie să rămână domeniu public.”

Te-ar putea interesa și:

Cookies