Elena Udrea: „Mulți nu văd adevărul din cauza tocurilor mele”. UN NOU DOSAR pentru fostul ministru

de:
15 mai 2015
0 Afișari
Elena Udrea:

Fostul ministru Elena Udrea a declarat, vineri, că intenționează să scrie o carte despre cele 72 de zile petrecute „în cătușe” și a criticat din nou condițiile din arest, spunând că cercetarea în libertate i se pare o stare de normalitate.

„Oamenii se așteaptă să fii schingiuit, este o mentalitate de Ev Mediu”, a acuzat Elena Udrea. Ea a spus că într-o cameră de nouă metri pătrați pe care „o împart patru persoane este imposibil să nu ieși un om bolnav, cu probleme la coloană, de pildă”, a spus Udrea, potrivit Digi24.

„M-am gândit că ar trebui să scriu o carte despre cele 72 de zile în cătuşe. Pe toată lumea ar marca să fie arestat. Nu este vorba de Elena Udrea, nu este vorba de un om politic, este vorba că oricine poate ajunge acolo şi va trăi o dramă. Statul român nu poate asigura astăzi condiţii decente de arest preventiv. Condiţiile sunt inumane. De aceea sunt şi atât de multe condamnări la CEDO. Ştiu că foarte mulţi oameni gândesc arestarea preventivă, penitenciarul, ca pe o pedeapsă mai mare decât lipsirea de libertate. Ştiu că foarte mulţi cred că dacă ajungi acolo trebuie să fii, eventual, schingiuit. Din păcate, aceasta este o mentalitate de Ev Mediu. Pedeapsa este privarea de libertate şi nu umilirea cuiva sau îmbolnăvirea cuiva, pentru că de acolo, cel mai sigur, ieşi un om bolnav”, a spus Elena Udrea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Fostul ministru a adăugat că s-a gândit doar la un eventual sumar pe care l-ar putea avea o astfel de carte.

„Dacă ajungi acolo înţelegi că într-o cameră de nouă metri pătraţi nu ai cum să stai decât fie în picioare, fie întins pe pat, nu există altă variantă, iar după luni de zile de stat în aceste condiţii mergi cu greu şi sigur te îmbolnăveşti de afecţiuni ale coloanei”, a explicat Elena Udrea, referitor la condiţiile din arest.

De asemenea, Elena Udrea a povestit că de când a fost plasată în arest la domiciliu nu face altceva decât să citească şi să scrie.

„E mai bine (în arest la domiciliu – n.red.), pentru că am un dosar de 81 de volume şi în arest mă întâlneam cu avocatul într-o cuşcă, iar actele pe care avea să mi le comunice le introducea printr-o fantă de un milimetru. Mi-ar fi trebuit, probabil, luni de zile să ajung să pot studia dosarul în care sunt acuzată. Pe de o parte, este acest avantaj uriaş de acasă, ca să te aperi mult mai bine şi, pe de altă parte, cred că este normalitatea în ceea ce priveşte cercetarea penală a unei persoane. Normalitatea este ca aceste proceduri să se întâmple cu inculpat în stare de libertate”, a spus Udrea.

Pe de altă parte, fostul ministru a adăugat că îşi doreşte să facă în continuare politică.

„Nu am spus că de astăzi mă apuc să fac din nou politică, ci că îmi doresc şi pe mai departe să continui să activez în politică şi cred că este nevoie de oameni care să îşi asume să schimbe ceea ce este de schimbat în această ţară – de la legile care sunt haotice şi care generază abuzuri, la atitudini, pentru că vedem că cei care ar trebui să conducă această ţară încearcă să se protejeze”, a conchis Udrea.

Elena Udrea şi fostul ei soţ, Dorin Cocoş, s-au aflat sub acelaşi acoperiş pentru prima dată de când au fost eliberaţi din penitenciarul Târgşor şi, respectiv, Arestul Poliţiei Capitalei. Cei doi au mers vineri la Înalta Curte, acolo unde magistraţii urmau să se pronunţe care sunt măsurile preventive necesare în cazul celor doi. În cazul lui Dorin Cocoș, magistrații au decis prelungirea cu o lună a arestului la domiciliu.

UPDATE 14:00 Elena Udrea le-a cerut vineri judecătorilor să-i elimine măsura arestului la domiciliu sau măcar să o lase să ia legătura cu martorii din dosar, anunță România Tv.

„Mulți nu văd adevărul din cauza tocurilor mele”, a spus Udrea la plecarea de la ÎCCJ.

„Se copiază de zile întregi dosarul, cele peste 80 de volume. Vom tot copia la el până îl vom avea pe tot. Am scris încă din arest conținutul plângerii pentru CEDO, urmează să fie încadrată juridic și apoi depusă”, a mai spus Elena Udrea, vineri.

UPDATE 13:00 Elena Udrea a ajuns la Curtea Supremă în jurul orei 13:00 fără a face prea multe declarații în fața jurnaliștilor.

Întrebată despre noul dosar deschis pe numele său, Elena Udrea a declarat că nu știe să se fi deschis un alt dosar în ceea ce o privește.

Procurorii au deschis pe numele Elenei Udrea un dosar disjuns din dosarul creditelor bancare de la BRD, potrivit Realitatea TV. Astfel, se verifică modalitatea prin care Elena Udrea a obținut un credit de 3 milioane de euro de la BRD în 2007, pentru a cumpara un teren pe malul lacului Grivița.

Acest dosar ar fi desprins din „DOSARUL BANCHERILOR” instrumentat de DIICOT, cel în care Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu, alături de aproximativ 30 de persoane sunt urmăriți penal pentru constituire de grup infracțional organizat, spălare de bani și înșelăciune.

Potrivit DIICOT, procurorii de la această structură și-au declinat competența în favoarea DNA, la data de 4 martie, în legătură cu dosarul deschis pe numele Elenei Udrea.

În 2007, Elena Udrea a împrumutat 3,3 milioane de euro de la BRD pentru achiziţionarea unui teren de 6.000 mp pe malul lacului Griviţa, declarând că intenţionează să construiască locuinţe pe care ulterior să le vândă, scrie cotidianul.ro.

In mai 2010, Udrea nu reusise sa-si achite imprumutul, desi acesta fusese contractat initial pentru doar un an. Cateva luni mai tarziu, in 20 septembrie 2010, Udrea a reusit sa scape de povara creditului, acesta fiind preluat, cu tot cu terenul cumparat cu banii de la banca, de un barbat in varsta de 35 de ani pe nume Alexandru Faur. Despre Alexandru Faur, capital.ro scria ca a fost partener de afaceri cu Gheorghe Stelian, un cunoscut beneficiar al retrocedarilor acordate de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Numele lui Stelian a fost vehiculat in dosarul in care este arestat fostul procuror-sef al DIICOT Alina Bica, potrivit investigatiimedia.ro.

CITEȘTE ȘI: Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu, AUDIAȚI LA DIICOT în dosarul creditelor bancare de la BRD

Sorin Roşca Stănescu şi Adrian Sârbu au calitatea de suspecți în dosarul creditelor bancare de la BRD. Procurorii DIICOT le aduc acuzații de înșelăciune, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat, potrivit Realitatea TV. Remus Truică ar fi făcut presiuni pe lângă SORIN POPA, fost vicepreședinte BRD, pentru a facilita obținerea acestor credite. Numele lui Sorin Popa apare și în dosarul GALA BUTE în care Elena Udrea este trimisă în judecată de procurorii DNA.

„În cauză există date şi probe că Udrea Elena şi-a folosit influenţa derivată din funcţia de ministru şi de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare asupra lui Sorin Popa, la acel moment director general adjunct al BRD – Societe Generale”, potrivit tolo.ro.

Elena Udrea va ieşi vineri pentru prima dată din arestul la domiciliu. Fostul ministru trebuie să meargă în faţa instanţei, unde se va judeca termenul pe fond din dosarul Gala Bute.

Procurorii DNA o acuză pe Elena Udrea de trei infracţiuni de luare de mită, precum şi de abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru a obţine pe nedrept de fonduri europene, scrie antena3.ro.

Faptele ar fi fost comise în perioada 2010 -2012, când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja şi omul de afaceri Tudor Breazu.

Cookies