Un nou ”centru vechi”, un extins spațiu public pietonal, ar putea fi creat vizavi de Centrul Istoric al Bucureștiului

01 aug. 2022
1876 afișări
Un nou ”centru vechi”, un extins spațiu public pietonal, ar putea fi creat vizavi de Centrul Istoric al Bucureștiului

Bucureștiul ar putea avea un nou ”centru vechi”, peste drum de Centrul Istoric, se arată într-un studiu realizat pentru Primăria Sectorului 2 București de către Banca Mondială. Este vorba despre zona Moșilor Vechi, între blvd. Carol, str. Hristo Botev, Calea Călărașilor și str. Sfântul Ștefan – o zonă caracteristică pentru Bucureștiul istoric, dar care azi e sugrumată de înghesuială, spune primarul Radu Mihaiu.

Studiul realizat pentru Primaria Sectorului 2 București de către Banca Mondială a oferit un set de direcții pentru intervențiile în zona centrală a Bucureștiului, în aria administrativă a Sectorului 2. Potrivit consilierului local al S2, arhitectul Andrei Panaitescu (USR), inițiatorul proiectului, aceste direcții sunt:

  • Mai mult spațiu public pietonal, extins cu 185%.
  • Încurajarea unor spații comunitare.
  • Mai mult spațiu verde. Suprafața de spații verzi majorată cu aproximativ 380%. 1228 alveole noi pentru copaci.
  • Descurajarea traficului auto.

 

 

 

Cel mai devreme, implementarea ar putea începe în 2023, cu câteva străzi pilot

La nivelul primariei S2 a început o analiză atentă pentru a vedea ce străzi pot intra în 2023 în reabilitare având la bază direcțiile date de acest studiu. Studiul de regenerare urbană a zonei a fost realizat în parteneriat cu Banca Mondială, iar pentru implementare se dorește accesarea fondurilor europene.

Proiectul va fi discutat în perioada următoare cu riveranii, iar după parcurgerea acestei faze și adăugarea propunerilor lor, ar urma să înceapă procedura de avizare. O parte din străzi sunt și în Sectorul 3, astfel că va fi nevoie și de un parteneriat cu primăria condusă de Robert Negoiță, scrie și Hotnews.ro.

”Planul propus favorizează circulațiile velo și pietonale, păstrând, acolo unde e necesar, circulația carosabilă la nivel de acces riverani, intervenții, aprovizionare și drop-off. Prin aceste intervenții se vor crea buzunare urbane legate prin trasee ecologice care vor îmbunătăți semnificativ aspectul, dar și utilitatea zonei Moșilor Vechi.”, mai detaliază primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Cum ar putea arăta noul centru vechi, conform studiului:

Fotografile sunt distribuite de primarul Radu Mihaiu pe contul său de Facebook.

Îți mai recomandăm și:

Cookies