Un nou aeroport ar urma să fie construit la mai puțin de 100 de km de București ✈️ Proiectul valorează 400 de milioane de euro

22 mart. 2025
2031 afișări
Un nou aeroport ar urma să fie construit la mai puțin de 100 de km de București ✈️ Proiectul valorează 400 de milioane de euro
Un nou aeroport ar urma să fie construit la mai puțin de 100 de km de București ✈️ Proiectul valorează 400 de milioane de euro. Foto simbol: Freepik

La mai puțin de 100 de km de București, în partea de est, va fi construit un nou aeroport. Compania română Avant Airports a confirmat că vrea să dezvolte Aeroportul Alexeni din Ialomița, iar proiectul valorează 400 de milioane de euro.

Un nou aeroport va fi construit la mai puțin de 100 de km de București

Se dorește ca, în următorii trei ani, Aeroportul Alexeni să devină cel mai mare hub de marfă din partea de est a Europei, potrivit Romania-Insider.

Anunțul companiei vine după un an de la semnarea contractului de concesiune cu autoritățile locale pentru dezvoltarea și exploatarea aeroportului pe o perioadă de 48 de luni (4 ani).

În martie 2024, un consorțiu format din Avant Airports (dezvoltator al proiectului) și compania ucraineană de construcții Avtomagistral-Pivden, a semnat contractul de concesiune pentru un aerodrom militar dezafectat de 198 de hectare, aflat în Alexeni, la 66 de kilometri de București. Proiectul prevede construcția unui aeroport, iar contractul are o valoare estimată de 400 de milioane de euro.

Noul aeroport din estul Capitalei va avea și un terminal de pasageri, de 30.000 metri pătrați. Va avea o capacitate de 6.5 milioane de pasageri, aproape jumătate din capacitatea Aeroportului Otopeni, care a înregistrat 14.6 milioane de pasageri în anul 2023.

Totodată, aici ar urma să fie construit și un terminal de marfă, de 20.000 metri pătrați, ce va avea o capacitate de 10.000 de tone de marfă.

Proiectul ar urma să fie inclus și în Master Planul General de Transport al României

Noul aeroport din Alexeni va fi proiectat astfel încât, de aici, să poată fi operate toate tipurile de aeronave, inclusiv cele cargo de mari dimensiuni, precum Boeing 747.

Va avea și infrastructură dedicată pentru transportul de marfă, dar și pentru companiile aeriene low-cost.

Un punct esențial al proiectului este accesibilitatea: se vrea ca aeroportul să fie conectat cu centrul Capitalei, prin calea ferată, iar timpul călătoriei va fi de aproximativ 45-50 de minute de la Gara de Nord. Proiectul ar urma să fie inclus și în Master Planul General de Transport al României.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies