Un muzeu secret, valiza şi costumele lui Brâncuși, plimbare printre flori-gigant și picturi – un formidabil nou sezon Art Safari în București

07 mart. 2024
8577 Afișari
Un muzeu secret, valiza şi costumele lui Brâncuși, plimbare printre flori-gigant și picturi - un formidabil nou sezon Art Safari în București
Un muzeu secret, valiza şi costumele lui Brâncuși, plimbare printre flori-gigant și picturi - începe un formidabil nou sezon Art Safari în București | Sursă foto: Art Safari

Noul sezon de la Art Safari se va desfășura în perioada 8 martie – 28 iulie, la Palatul Dacia-România. Bucureștenii vor putea admira capodopere realizate de Tonitza, Grigorescu, Luchian, Pallady și mulți alții.

Un formidabil nou sezon Art Safari în București

Opere realizate de artiști extrem de cunoscuți vor fi prezentate în cadrul acestui nou sezon al Art Safari. Până în luna iulie a acestui an, vizitatorii vor putea admira un total de 6 expoziții inedite. Vor fi prezentate 100 de capodopere realizate de artiști precum:

 • Tonitza,
 • Grigorescu,
 • Luchian,
 • Pallady,
 • Baba,
 • Petrașcu,
 • Mützner,
 • Ressu,
 • Eustațiu Stoenescu.

De asemenea, bucureștenii vor putea admira și obiecte ale lui Constantin Brâncuși, lucrări de Ștefan Luchian sau Theodor Aman din colecții private sau macii Reginei Maria.

Lista expozițiilor

Reprezentanții Art Safari au transmis și lista expozițiilor ce vor putea si vizitate în cadrul acestui sezon. Iată care sunt acestea:

„Muzeul secret”

Este realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, curator fiind Lelia Rus Pîrvan. De asemenea, expoziția are și sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu.

Această colecție impresionantă a aparținut medicului colecționar Gheorghe Dinu Vintilă (1898-1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o în memoria părinților, comunei sale natale Topalu (Dobrogea). Așa a luat naștere, în anul 1960, Muzeul de Artă de la Topalu amenajat în casa părintească a răposatului doctor și numit „Dinu și Sevasta Vintilă”, în cinstea părinților săi – singura instituție de artă de acest fel din mediul rural din toată Europa.

În această colecție se află 25 de lucrări realizate de Tonitza, alături de opere realizate de Ștefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuță și mulți alții.

„Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”

Curatorul expoziției din București este Angelica Iacob, iar pentru realizarea acesteia a fost încheiat un parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României. A fost necesar și sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România

Eustaţiu Stoenescu este un artist cu o carieră internațională, fiind cunoscut pentru realizarea mai multor portrete ale contemporanilor săi. Acesta a trăit intre anii 1884 – 1957. După o carieră strălucită, artistul a părăsit România în 1947 și s-a stabilit la New York.

Prima expoziție personală importantă a lui Eustațiu Stoenescu a fost cea din 1921 de la Paris, la Galeria Bernheim-Jeune, cunoscută pentru promovarea artiștilor de avangardă. În 1930, a organizat o expoziție la Galeria Durand-Ruel din New York, unde a prezentat 51 lucrări, fiind apreciat de publicul american. Datorită succesului său, operele au fost expuse la Chicago și San Francisco.

„Istoria României în 100 de portrete”

Aceasta a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român, curator fiind Cornel Ilie.

Printre aceste portrete se numără și portretul al lui Tudor Vladimirescu realizat de Theodor Aman. tot în cadrul acestei expoziții, Muzeul Militar expune pentru prima dată:

 • Uniformele Regelui Ferdinand I și mareșalului Alexandru Averescu,
 • Costumul de scafandru cosmic purtat de cosmonautul român Dumitru Prunariu în timpul zborului orbital din 1981,
 • Bluza purtată de Dumitru Prunariu la bordul Laboratorului Spațial Saliut 6.

Vor fi prezentate și portretele: Constantin Brâncoveanu pictat de Marin Gherasim, Ştefan Luchian sculptat de Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuși de Ion Irimescu, George Enescu pictat de Corneliu Baba, George Bacovia pictat de Tudor Arghezi.

Alte obiecte ce vor fascina vizitatorii sunt și valiză, un trenci Burberry și un costum de seară din trei piese Sleator & Carter. Acestea au aparținut celebrului Constantin Brâncuși.

„Atelierele Pangratti”

Curator este Simona Vilău, iar printre artiștii expuși se numără: Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu Maitec, Paul Vasilescu, Octav Grigorescu, Ion Alin Gheorghiu, Georgeta Năpăruș, Sorin Ilfoveanu, Henry Mavrodin, Marin Ghersim etc.

Având ca nucleu colecția discretă a Ruxandrei Garofeanu (1944-2021), istoric și critic de artă, una dintre importantele figuri ale vieții culturale din România ultimilor 50 de ani, expoziția pune în valoare creația unor personalități importante ale artei postmoderne românești, care au lucrat în atelierele Uniunii Artiștilor Plastici din strada Ermil Pangratti, și reface, parțial, un traseu istoric și vizual important, într-un stil asumat, adaptat și construit caleidoscopic, specific Ruxandrei Garofeanu, fosta lor mare prietenă și susținătoare.

„Grădinile palatului”

Aceasta este prima expoziție temporară ce va fi organizată în acest sezon. Va avea loc între 8 martie – 14 aprilie. Această expoziție își propune să introducă publicul în poetica florilor și luminii primăvăratice a epocii de aur a picturii românești.

Printre artiștii ce vor fi expuși în cadrul acesteia se numără: Theodor Aman, Dimitrie Berea, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Regina Maria a României, Samuel Mützner, Michel Simonidy și Nicolae Tonitza.

Expoziția propune o promenadă intimistă printre umbrare de trandafiri și porticuri, arbori stingeri în piațete de la malul mării, cascade utopice și curcubee florifere.

Genul pictural al grădinilor oferă o paletă generoasă în istoria universală a picturii, iar marii maeștrii ai picturii românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea l-au adorat.

„Alma Redlinger. Centenar”

Această expoziție realizată de PMB prin Creart va avea loc în perioada 8 martie – 26 mai. Curatorul și designerul sunt Ștefan Simion și Irina Melița.

Expoziția va prezenta mai mult de 100 de lucrări ale artistei Alma Redlinger (1924-2017) și aproape 100 de fotografii. Scopul acestei expoziții este de a marca 100 de ani de la nașterea artistei.

Expoziția aduce în prim-plan procesul de construire permanentă a discursului pictural al uneia dintre cele mai importante artiste avangardiste din țară. Subiectele reprezentate fac vizibilă privirea subiectivă a artistei, o privire educată care alege, compune, ierarhizează, uneori amplifică materialitățile sau culorile, caută lumina necesară compoziției.

Art Safari organizează și evenimente speciale

Pe parcursul acestui sezon, Art Safari va organiza trei evenimente speciale. Iată care sunt acestea:

 • Students’ Art Night Out,
 • Întâlnirea Seniorilor la Art Safari,
 • Ladies’ Night Art Out – are loc pe 8 martie 2024.

Vizitatorii vor avea parte de tururi ghidate, acompaniate de muzică live și de băuturi. Biletele pot fi achiziționate accesând ACEST link.

Se deschide noul sezon Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari | Sursă foto: Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari | Sursă foto: Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari | Sursă foto: Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari | Sursă foto: Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari
Se deschide noul sezon Art Safari | Sursă foto: Art Safari
Cookies