Un monument – cupolă dedicat Marii Uniri va fi amplasat în Piața Alba Iulia

de:
21 feb. 2013
0 Afișari
Un monument - cupolă dedicat Marii Uniri va fi amplasat în Piața Alba Iulia

Monumentul are forma unei cupole, ce va avea o înălţime de 25 metri şi un diametru de 35 de metri, structura ar urma să fie realizată din sticlă şi bronz şi va fi gata până pe 1 Decembrie 2018, atunci când se va celebra centenarul Marii Unir, informează adevărul.

În cadrul vernisajului care a avut loc la Sala de Expozţii Constantin Brâncuşi a Palatului Parlamentului, Ioan Bolborea, sculptorul care se va ocupa de acest monument a prezentat mai multe variante ale monumentului. „Sunt expuse mai multe variante ale monumentului, idei pe care le-am avut pe parcursul anilor şi le-am tot schimbat”, explică Ioan Bolborea.

După cum a explicat sculptorul, cupola reprezintă ideea de unitate a neamului, iar figurinele realizate din bronz înfăţişează oamenii din regiunile care au participat la Marea Unire. Totodată, în spaţiul rămas liber în interiorul cupolei artistul a spus că va fi amenajată o mică sală unde vor avea loc scene de teatru sau expoziţii de artă.

În Bucureşti, Ioan Borbolea este responsabil pentru o serie de lucrări importante printre care se numără: grupul statuar din faţa Teatrului Naţional denumit „Caragialiana”, coloana de bronz din Parcul Kiseleff, monumentul Infanteriei Române realizată în anul 2000, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din parcul IOR.

Cookies