Un monument abandonat de 75 de ani în parcul Palatului Mogoșoaia se întoarce acasă, la București. E dedicat fostului ministru liberal Alexandru Constantinescu

03 oct. 2022
404 Afișari
Un monument abandonat de 75 de ani în parcul Palatului Mogoșoaia se întoarce acasă, la București. E dedicat fostului ministru liberal Alexandru Constantinescu
Un monument abandonat de 75 de ani în parcul Palatului Mogoșoaia se întoarce acasă, la București. E dedicat fostului ministru liberal Alexandru Constantinescu / Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat că au fost începute demersurile necesare pentru reamplasarea monumentului ridicat în cinstea fostului ministru liberal Alexandru Constantinescu. Acesta urmează sa fie poziționat pe fostul său amplasament.

Monumentul dedicat fostului ministru liberal Alexandru Constantinescu va fi reamplasat

Monumentul a fost inaugurat în urmă cu 90 de ani și timp de 75 de ani a fost abandonat în parcul Palatului Mogoșoaia. Acesta a fost dus departe de București de către comuniști, asemenea multor altor statui ale fostelor personalități politice de dinaintea regimului totalitar.

După cum a informat Nicușor Dan, monumentul dedicat fostului ministru liberal Alexandru Constantinescu va fi situat la intersecția dintre strada ce îi poartă numele și strada Căpitan Av. Nicolae Drossu.

Mulțumesc pentru implicare și pentru sugestia de a valorifica monumentul lui Bogdan Suditu, președintele Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTUAT) din cadrul Primăriei Capitalei, a transmis primarul general la Capitalei.

Cine a fost Alexandru Constantinescu

Alexandru Constantinescu (1859 – 1926) a ocupat numeroase funcții importante între anii 1914 – 1926. Acesta s-a auto definit ca fiind un „fost și viitor ministru”. Iată ce funcții a avut acesta pe parcursul anilor:

  • Avocat – (între anii 1909-1910),
  • Om politic liberal – (între anii 1914-1916),
  • Ministru al Afacerilor Interne – (între anii 1916-1918),
  • Ministru al Industriei și Comerțului – (între anii 1918-1919),
  • Ministru al Agriculturii și Domeniilor – (între anii 1922-1926).

De asemenea, fostul ministru liberal a fost și promotor al realizării cartierului Domenii. Parcela Domenii a fost realizată pe un teren ce aparținea Ministerului Agriculturii și Domeniilor, începând cu anul 1924. Zona respectivă avea ca axă Strada numită astăzi Alexandru Constantinescu și era delimitată de:

  • Bulevardul I. Mihalache, Strada C. Sandu-Aldea, Bulevardul Mărăști, Strada Av. Maior Şt. Sănătescu

Cartierul Domenii a fost împărțit în mai multe loturi de dimensiuni moderate. Astfel că, a fost lăsat suficient loc pentru a construirea unei școli și a viitorului sediu, campus și grădini ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

Tot în acest cartier a fost ridicat și cel mai modern spital interbelic din Europa, Spitalul Elias.

Cookies