Un monstru cu birouri se va ridica în zona protejată Căderea Bastiliei FOTO

de:
15 apr. 2011
2 afișări
Un monstru cu birouri se va ridica în zona protejată Căderea Bastiliei FOTO

Alecsandri, numărul 4, colţ cu Povernei. O adresa înconjurată de sensuri unice şi mulţi copaci, în dreapta bulevardului Lascăr Catargiu. O zona protejată a Bucureştiului (Căderea Bastiliei), o instituţie de învăţământ superioară în imediata vecinatate, acces rapid la metrou şi RATB şi nu în ultimul rând foarte multă linişte.  Asta în prezent. Pentru că în viitorul apropiat se anunţă ambuteiaje, noxe, nervi şi claxoane. Un imens ansamblu de birouri clasa A este gata să răsară acolo în curând. “Nicio altă dezvoltare de birouri realizată în Capitală în ultimii ani nu a reuşit să ofere un loc atât de central şi exclusivist ca noul ansamblu «Alecsandri 8»”, se laudă dezvoltatorii în broşura de prezentare.

Practic, pe terenul deja eliberat de fostele clădiri se afla în trecut unul din sediile companiei care dezvoltă ansamblul de birouri. O clădire impunătoare, boierească, în ton cu stilul arhitectural din jur care, în mod bizar , nu a fost clasată în lista monumentelor istorice. Ea însă a fost dărâmată, culmea, chiar de compania de arhitecţi care o ocupa (VEZI FOTO înainte şi după).

Aceeaşi soartă pare să o aibă şi clădirea de la Povernei nr. 2, care deşi este şi ea în ton cu stilul arhitectural din jur, stă în calea viitorului ansamblu de birouri. Imobilul pare că este abandonat şi deja pregătit pentru demolare(VEZI FOTO)

Mai mult, în imediata vecinătate a viitorului ansamblu de birouri, vizavi, pe Povernei nr.1-3,  se află un alt imobil, tot pe lotul aflat în proprietatea Proiect Bucureşti, de o grea valoare istorică:  o elegantă casă construită în 1891 de arhitectul Wilhelm Bast, în care a trăit Teodor Rosetti-Soleşti, fost prim-ministru şi fratele soţiei lui Alexandru Ioan Cuza, Elena Doamna. Tocmai datorită acestui lucru a fost inclusă în patrimoniu şi nu a putut fi demolată (VEZI FOTO). În PUZ-ul aprobat de primarul general de la momentul respectiv, Adriean Videanu, se menţionează expres necesitatea ca această clădire să fie protejată.

Concret, ironia sorţii face ca Proiect Bucureşti, compania care a dărâmat vechea clădire de pe Alecsadri nr.4 în care îşi avea sediul, să nu ţină cont de specificul zonei şi să proiecteze un ansamblu de birouri, avangardist, deşi este vorba chiar de o companie de arhitectură.

Reprezentanţii companiei au furnizat reporterilor B365.ro un răspuns laconic mai mult pe un ton interogator, cu privire la viitorul ansamblu de birouri. “Lucrarea e în proces de dezvoltare. Există o clauză de confidenţialitate pentru că este la mijloc un contract cu un alt beneficiar şi datele sunt confidentiale în acest caz”, a precizat arhitectul Filip Rădulescu, de la Proiect Bucureşti. Cert este că pe site-ul propriu, la capitolul proiecte poate fi descarcată broşura cu toate detaliile posibile.

Dincolo de problemele de urbanism legate de aspect şi densitate pe care le ridică proiectul, se numără şi cele legate de locurile de parcare. La o suprafaţă desfăşurată de peste 25.000 de metri pătraţi, proiectanţii au prevăzut doar 358 de locuri de parcare. “Pentru această cifră erau necesare cel puţin 450 de locuri de parcare. Din punct de vedere funcţional este total nepotrivit să aduci într-o zonă ca aceea asemenea suprafaţă de birouri. Vă închipuiţi ce înseamnă 450 de maşini care vin pe străduţele alea. Blochează toata zona, atât ca trafic cât şi ca locuri de parcare”, spune pentru B365.ro, Nicuşor Dan de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Cookies