ARHIVA B365

Un militar român a murit într-o misiune în Afganistan. Alţi cinci militari au fost răniţi

Un militar român a murit, duminică, într-o explozie, în Afganistan. Alţi cinci militari au fost răniţi, în urma atacului sinucigaş, informează România TV.

Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall. În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

Conform aceleiaşi surse, plutonierul major Claudiu Constantin Vulpoiu, militarul mort duminică în Afganistan a mai trecut o dată pe lângă moarte, el fiind rănit grav, în urmă cu patru ani, în explozia de la Cincu, cel mai mare poligon de care dispune armata română. În urma exploziei de la Cincu şi-au pierdut viaţa trei soldaţi, iar alţi trei soldaţi, printre care şi soldatul mort duminică în Afganistan, au fost răniţi grav.

Plutonierul-major Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al MApN din 2001, era căsătorit şi avea un copil, informează MApN, precizând că acesta a mai participat la 6 misiuni externe, în Afganistan şi Irak. „Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în Afganistan, în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă”, informează MApN, citat de Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe pentru plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu, care şi-a pierdut viaţa, duminică, în Afganistan.

„Am aflat cu durere, azi-dimineaţă, vestea încetării din viaţă a plutonierului-major Claudiu-Constantin Stefan Vulpoiu, în timpul unei misiuni de patrulă desfăşurată duminică, 30 martie a.c, în Afganistan. Plutonierul-major Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu şi-a servit ţara cu devotament şi curaj înscriindu-se, astfel, în rândul eroilor care, cu onoare, şi-au dat viaţa servind sub drapelul naţional”, se arată în mesajul de condoleanţe al preşedintelui Traian Băsescu, citat într-un comunicat al Preşedinţiei.

Şeful statului îşi exprimă solidaritatea cu familia „eroului Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu”, scrie Mediafax.

„În aceste momente de tristeţe, îmi exprim solidaritatea cu familia eroului Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu şi transmit sincerele mele condoleanţe. Transmit, de asemenea, multă sănătate militarilor răniţi în aceeaşi misiune de patrulă şi doresc să le asigur pe familiile acestora că militarii vor primi cele mai bune îngrijiri medicale”, afirmă Băsescu.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret în legătură cu decesul plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu în Afganistan şi rănirea altor cinci militari români (sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru), în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie 2014, ca urmare a atentatului care a avut loc pe autostrada Kabul-Kandahar.
Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiei militarului român căzut la datorie. În prezent, Ministerul Afacerilor Externe sprijină Ministerul Apărării Naţionale în formalităţile necesare repatrierii corpului neînsufleţit al militarului român”, informează MAE, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Numărul militarilor români care şi-au pierdut viaţa în misiunile României desfăşurate sub comanda NATO este de 26, cea mai mare parte a acestora fiind victimele dispozitivelor explozive improvizate care au fost declanşate în timpul misiunilor de patrulare cu transportoarele amfibii blindate, potrivit Mediafax.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button