Un militar la conducerea Guvernului din România. Singurul partid care are rețineri față de nominalizarea generalului Nicolae Ciucă

21 oct. 2021
177 Afișari
Un militar la conducerea Guvernului din România. Singurul partid care are rețineri față de nominalizarea generalului Nicolae Ciucă

Generalul Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării, este susținut de PNL pentru funcția de prim-ministru. Aceasta a fost singura nominalizare avansată de un partid la consultările de la Palatul Cotroceni, după ce prima tentativă de a forma Guvernul cu Dacian Cioloș premier a eșuat în Parlament.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a pus în discuție joi, după consultările de la Cotroceni, principiul ca un militar să preia conducerea Guvernului din România.”Nu avem o problemă cu persoana sa, e un principiu. În condiții normale, guvernele nu sunt conduse de militari”, a afirmat acesta.

”Am luat act de propunerea PNL. Ciucă este un militar excepțional care a muncit, a mers în teatrele de război. Pe palierul politic este însă o problemă pentru că nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în țările democrate niciun militar nu a condus guvernul. Din acest punct de vedere avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea și dorința PNL de a căuta o soluție rapidă. Suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al lui Florin Cîțu. Dacă Iohannis îl va desemna, probabil că vom discuta și cu el dacă va dori și vom vedea care sunt prioritățile”, a declarat Kelemen Hunor.

În ciuda reținerii, Kelemen Hunor a precizat că UDMR poate accepta acum o astfel de soluție și că este important ca săptămâna viioare să avem un vot în Parlament pentru un nou guvern.

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul Ciucă a condus, din ianuarie 2015 până în octombrie 2019, Statul Major General. Înainte de perioada petrecută la conducerea Statului Major al Armatei, a fost locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a mai fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Klaus Iohannis a prelungit în 2018 mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major și a intrat în conflict cu premierul de atunci al PSD Viorica Dăncilă.

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO care cer ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil.

În octombrie 2020, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat în Dolj. După demisia lui Ludovic Orban din decembrie 2020, a preluat interimar conducerea guvernului. Avea să continue ca ministru al apărării în guvernul Cîțu.

Cookies