FOTO: Pe ce dă primăria peste un milion de euro unei sculptoriţe, fără licitaţie

de:
12 ian. 2011
6 Afișari
FOTO: Pe ce dă primăria peste un milion de euro unei sculptoriţe, fără licitaţie

La sfârşitul anului trecut, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, instituţie subordonată Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a atribuit un contract de 1,8 milioane lei (aproximativ 440.000 de euro) artistei plastice Adriana Valentina Ivan. Banii nu vor fi cheltuiţi pentru realizarea unui monument definitiv, ci pentru o serie de machete din material intermediar. Mai mult, creaţia artistică ce face obiectul contractului nu este una originală, ci constă într-o serie de reproduceri ale unor opere deja existente. Lucrarea a fost evaluată însă ca extrem de dificilă de către municipalitate, care a considerat că un singur artist din România o poate realiza. Astfel, contractul de aproape jumătate milion de euro nu a fost atribuit prin licitaţie ci oferit în mod direct artistului plastic Adriana Valentina Ivan.

Artista care a obţinut contractul a recunoscut pentru B365.ro că lucrarea pentru care va primi peste 400.000 de euro presupune „doar reproduceri”.

În baza contractului, Adriana Valentina Ivan va realiza mai multe machete la scara 1/1 pentru amenajarea plastică a viitorului Pasaj Latin, actualmente Pasajul Lipscani. Astfel, vor fi create dintr-un material intermediar reliefuri decorative reprezentând harta Imperiului Roman în timpul împăratului Traian, harta Daciei în timpul împăratului Traian, harta Bucureştiului în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, dar şi un relief decorativ reprezentând harta Țărilor Române în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu. În plus, vor mai fi realizate o serie de reliefuri decorative reprezentand Km O al Capitalei, pe Sf. Gheorghe Nou, portretul Împăratului Traian şi unul cu portretul Regelui Degebal, dar şi două frize decorative cu câte 10 reproduceri ale basoreliefurilor sculptate pe Columna lui Traian, una pentru fiecare perete al pasajului.

Pe reliefuri vor fi adăugate şi adnotări pe baza unor texte realizate de istorici.

După realizarea machetelor, Administraţia Monumentelor va trebui să cheltuiască alţi bani pentru turnarea monumentului în material definitiv. Surse din cadrul instituţiei au declarat pentru B365.ro că acest proces va mai dura întrucât o parte din lucrare va fi din piatră, iar cealaltă parte din bronz. În plus, bugetul instituţiei pentru acest an se anunţă destul de sărac, ceea ce va amâna finalizarea lucrării cu 2-3 ani, mai ales că şi Pasajul Lipscani (viitorul Pasaj Latin) trebuie renovat înainte ca frescele să fie montate.

În vara acestui an, Primăria Capitalei a renovat în fugă doar un capăt al pasajului, cel dinspre Piaţa Roma, unde Sorin Oprescu l-a avut ca invitat pe primarul Romei, Giovanni Alemanno, la inaugurarea monumentului Lupoaica. După plecarea primarului însă, pasajul a rămas într-o stare jalnică.

În 2010, Adriana Ivan a mai primit în mod direct un contract de 620.000 de eur0 de la Administraţia Monumentelor

Adriana Valentina Ivan a fost aleasă de Administraţia Monumentelor şi în cazul unui alt contract, de această dată în valoare de 620.000 de euro. Și în acest caz, artistul plastic a fost ales în mod direct, fără licitaţie sau anunţ de participare prealabil.

Contractul prevede realizarea unui monument „Obiect simbol”, dedicat inventatorilor aviaţiei româneşti. Alcătuit dintr-o lamelă traforată din bronz şi o lentilă suport-soclu realizat din granit, noul monument va fi amplasat în faţa Muzeului Aviaţiei din Capitală. El va purta semnăturile a nouă dintre cei mai importanţi inventatori români din domeniul aeronauticii: Aurel Vlaicu, Corneliu Marinescu, Elie Carafoli, Vladimir Novitchi, Henri Coandă, Hermann Oberth, Radu Manicatide, Ion Stroescu şi Traian Vuia. Pe soclul fiecarui element decorativ ce reprezintă plastic o semnătură va fi amplasată o plăcuţă explicativă cu date despre personalitatea celui care este reprezentat prin acest simbol.

Iniţial, reprezentanţii Administraţiei Monumentelor au vrut să amplaseze acest monument în Parcul Carol I, însă Ministerul Culturii şi Cultelor a respins iniţiativa municipalităţii, recomandând amplasarea sa în faţa Muzeului Aviaţiei. Administraţia Monumentelor a solicitat un nou aviz pentru lucrarea realizată de Adriana Ivan, respectând de această dată recomandarea Ministerului. Pe 17 decembrie 2010, ministrul Culturii, Kelemen Hunor a semnat un aviz favorabil pentru realizarea şi amplasarea  în faţa Muzeului Aviaţiei a „lucrării de artă plastică monumentală de for public Obiect simbol”.

Cookies