FIT CITY

Un medic şi o asistentă de la Spitalul de Arşi, urmăriţi penal pentru ucidere din culpă

Oficiali din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au precizat, joi, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că un medic şi o asistentă din cadrul Spitalului de Arşi din Capitală sunt urmăriţi penal pentru ucidere din culpă în cazul femeii care a primit o transfuzie greşită de sânge şi care a murit ulterior. Cei doi au fost cei care s-au ocupat de pacientă în acele momente, fiind de gardă, scrie Mediafax.

La mijlocul lunii iulie, procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o femeie a decedat la Spitalul de Arşi din Capitală după o transfuzie sanguină greşită, cazul fiind analizat şi de Ministerulul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

Rapoartele arată că unitatea de transfuzii (UTS) a Spitalului de Arşi funcţiona de peste un an de zile fără autorizare de funcţionare. În momentul de faţă, coordonăm procesul de autorizare a unităţii şi revenirea la normal, pentru ca actul medical să se desfăşoare în condiţii de siguranţă atât pentru pacient cât şi pentru medici. Determinarea greşită a grupei de sânge pare să fi fost rezultatul unei erori umane, iar în acest caz, singura autoritate cu atribuţii legale de verificare este Colegiul Medicilor. Personalul medical de la Spitalul de Arşi a depus toate eforturile pe lângă managementul unităţii pentru autortizarea UTS, dar acestea au fost ignorate de conducerea spitalului. Ministerul analizează cauzele care au dus la situaţia actuală, măsurile care se impun şi revenirea la normal„, declara la acea vreme purtătorul de cuvânt de atunci al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Pe de altă parte, şeful secţiei de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Arşi şi purtătorul de cuvânt al spitalului au spus că transfuzia greşită de sânge nu ar fi fost cauza decesului.

Este vorba despre o pacientă care a venit la urgenţă în garda dinspre 13 spre 14 iunie, cu o leziune extrem de severă, fiind muşcată de câine. Femeia a fost internată şi s-a intervenit de urgenţă în sală, s-a reintervenit după o hemostază. Pacienta era în şoc hemoragic, având o stare generală destul de gravă şi a fost nevoie de adminsitrarea unor produşi de sânge. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit o grupă de sânge care nu trebuia să se primească greşit. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital încă şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă. A decedat cam la şapte zile distanţă, dar după părerea mea de medic, nu este legat de accidentul transfuzional„, a spus Stănculea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button