Un medic demontează miturile despre silicoane. Marilyn Monroe, autorul moral al cursei pentru modificarea sânilor

31 aug. 2021
494 afișări
Un medic demontează miturile despre silicoane. Marilyn Monroe, autorul moral al cursei pentru modificarea sânilor
Un medic demontează miturile despre silicoane. Marilyn Monroe, autorul moral al cursei pentru modificarea sânilor

Un medic ne-a povestit recent ce și cum despre silicoane, cum sunt cunoscute în limbajul uzual, ori implanturi mamare în limbajul de specialitate din chirurgia plastică. Se pare că actrița Marlyn Monroe ar fi fost autorul moral al cursei din chirurgia plastică cu privire la aceste intervenții estetice.

Există o serie de mituri despre silicoane care ani de-a rândul au fascinat oamenii. Despre Marlyn Monroe se știe că a fost o actriță de succes, o femeie frumoasă care a vrăjit un președinte american, dar care a și avut un destin tragic. Monroe a murit la doar 36 de ani, în 1962, dar pare a fi responsabilă pentru apariția unei tehnici care a schimbat viața multor femei la nivel mondial, implanturile mamare.

Silicoanele au apărut prin anii ’50-60 drept o tehnică eficientă de mărire a sânilor

Nu, Monroe nu avut silicoane, însă ea este considerată autorul moral al cursei declanșate între chirurgii plasticieni în anii 50-60 pentru descoperirea unei tehnici sigure și eficiente de mărire a sânilor.

În 1953, Marilyn Monroe a apărut pe coperta primului număr al revistei Playboy. Formele sale voluptoase au făcut multe femei, dar mai ales bărbați, să viseze la sânii perfecți ai actriței.

Primul număr al revistei Playboy

Escortele japoneze au fost primele care au încercat să își mărească sânii

Primele care au testat siliconul pe propriul corp au fost prostituatele din Japonia. Numai că acestea își injectau substanța direct în sâni, ceea ce cangrena zona și, astfel, își puneau viața în pericol.

Numai că în 1961 medicilor Thomas Cronin si Frank Gerow le-a venit ideea realizării implanturilor cu ajutorul unor pungi de plastic. Ideea le-a venit când transportau pungi cu sânge pentru transfuzii. Au realizat o intervenție experimentală pe o cațelușă în 1961, iar în 1962 au reușit să convingă și prima femeie pentru o astfel de operație: Timmie Jean Lindsey. Operația a reușit, intervenția s-a dovedit a fi sigură, iar femeile din întreaga lume aveau la îndemână o nouă formă de înfrumusețare. Ironic, în același an Marilyn Monroe a murit, chiar cea care declanșase cursa pentru găsirea unei soluții sigure de remodelare a sânilor.

Cum se aleg implanturile mamare

Recent am stat de vorbă cu medicul Cristian Nițescu pentru a afla mai multe despre acest tip de intervenție. Prima curiozitate s-a referit la tipul de femei care recurg la această operație. De obicei, implanturile mamare se aleg de comun acord de către medic și pacient. Trebuie spus că sunt două tipuri de implanturi mamare: rotunde și anatomice.

”Persoanele care recurg la implanturi mamare sunt fie femeile care își doresc o augmentare mamară, o mărire a sânilor, fie persoanele care au nevoie de o mastectomie urmată, în aceeși operație sau la o anumită distanță de aceasta, de intervenția de reconstrucție mamară realizată cu implant mamar.

Este de reținut că operația de augumentare mamară nu se poate face în timpul alăptării. Fiecare pacient trebuie să discute cu medicul chirurg plastician înainte de a face această alegere. Nu există două persoane cu sânii la fel și tocmai de aceea, un consult pre-operatoriu este absolut necesar în cazul tuturor pacientelor”, spune medicul Cristian Nițescu.

Tehnologia a ajuns mai sigură, se oferă și garanție 10 ani

Dacă în urmă cu șapte decenii prostituatele din Japonia își puneau viața în pericol prin injectarea siliconului în sâni, acum tehnologia a ajuns atât de sigură încât vine cu certificat de garanție.

”Studiile ne arată că implanturile mamare sunt sigure până la 10 ani. După această perioadă se recomandă înlocuirea acestora. Din experiență proprie însă, pacientele care au venit să își schimbe implanturile după mai bine de 10 ani de zile nu aveau nicio problemă cu acestea”, explică Cristian Nițescu, unul dintre cei mai buni chirurgi plasticieni din România.

Recuperarea durează două săptămâni

În ceea ce privește operația propriu zisă, trebuie spus că aceasta se realizează sub anestezie generală, iar în primele 2-3 zile după intervenție există un mic disconfort la nivelul mușchiului pectoral. În ceea ce privește recuperare, această durează 14 zile.

”Primele 3-4 zile sunt un pic mai dificile, întrucât pacienta trebuie să rămână în repaus și, deci, să-și limiteze activitățile zilnice obișnuite, pentru ca zona să se vindece parțial și să nu mai apară niciun fel de posibilitate de complicație post-operatorie. Ulterior, până la 14 zile, pacienta își reia activitatea zilnică și se simte din ce în ce mai bine. După primele 14 zile, pacienta scapă de ultimele pansamente și deja se poate bucura de alegerea făcută”, explică medicul.

În primele 2-3 luni post-operatorii, pacienta trebuie să se limiteze din a face activități fizice intense care implică mișcări ale zonelor menționate anterior, cum ar fi tenis, înot, golf sau ridicarea de greutăți. Aceste activități se pot relua după 3 luni de la operație.

Mituri despre silicoane: Implanturile și zborul cu avionul

Legat de acest tip de intervenție, există un mituri care spun că ea ar influența posibilitatea de apariție a cancerului la sân. Unele voci spun că ajută la evitarea cancerului, altele că îl provoacă.

”Implantul mamar este un dispozitiv medical și, ca orice dispozitiv medical, sintetic, el nu acționează asupra modului în care organismul își menține homeostazia și mediul intern. Astfel, nu există posibilitatea ca implantul mamar să prevină apariția cancerului de sân sau, din contră, să conducă la apariția cancerului de sân.

Este posibil ca acest mit să fi plecat de la faptul că există persoane care apelează la mastectomia preventivă, pe baza unor teste genetice, și reconstrucția post mastectomie imediată se face cu implant mamar. Practic, nemaiavând glandă mamară, ci doar implant mamar, șansele de apariție a cancerului de sân rămân sub 1%”, a explicat doctorul.

O pacientă care a suferit o astfel de intervenție poate să facă mamografie și ecografie la sân în continuare. Aceste două metode de control sunt cele eficiente pentru prevenția formațiunilor tumorale la nivel mamar.

Ce întrebări a mai primit de la paciente privind silicoanele

Rămânem în zona miturilor, iar medicul ne relatează și cele mai interesante întrebari pe care le-a primit la pacientele sale de-a lungul timpului.

”Cea mai inedită întrebare pe care am primit-o din partea unei paciente a fost dacă este permis zborul cu avionul după plasarea implanturilor mamare. Bineînțeles, nu există nicio contraindicație în acest sens. De asemenea, am mai fost întrebat dacă se poate dormi pe implanturile mamare. Bineînțeles că și acest lucru se poate face la 3 zile după operație”, mai povestește medicul Cristian Nițescu.

Cookies