Un mare bulevard din Capitală își va schimba numele. Unde va apărea Piața Ion Rațiu

29 mai 2021
647 Afișari
Un mare bulevard din Capitală își va schimba numele. Unde va apărea Piața Ion Rațiu

O parte din Bulevardul Vasile Milea, mai precis de la intersecţia cu Splaiul Independenţei și până la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu, ar urma să poarte numele de Bulevardul Doina Cornea, potrivit unui proiect care apare pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Capitalei. De asemenea, în aceeași zi se va propune apariția Pieței Ion Rațiu în centrul Bucureștiului.

Dacă aceste propuneri vor fi adoptate, atunci de la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu și până la intersecţia cu Bulevardul Drumul Taberei, ar urma să apară Bulevardul general Paul Teodorescu, pe segmentul unde se află în acest moment Bulevadrul Vasile Milea, potrivit Agerpres.

Inițiatorul proiectului, consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu, justifică această schimbare de nume prin reputația „controversată” a generalului Vasile Milea, ultimul Ministru al Apărării de dinainte de Revoluția din 1989, considerat vinovat pentru reprimarea manifestanților din Timișoara și București, de pe 17, respectiv 21 decembrie 1989.

„La 31 de ani de la eliberarea de comunism, societatea românească are nevoie mai mult decât oricând de o clarificare a locului şi rolului actorilor implicaţi în Revoluţia din 1989. Însă contribuţia fiecăruia dintre aceştia la succesul Revoluţiei din decembrie 1989 şi, mai ales, la încercarea de înăbuşire a acesteia, trebuie clarificată de istorici şi, după caz, de justiţie.

Până la elucidarea tuturor acestor aspecte, cetăţenii municipiului Bucureşti au dreptul ca un bulevard important din capitală să nu poarte numele unui personaj controversat, ultimul ministru comunist al apărării, cel care a ordonat reprimarea manifestanţilor din municipiul Timişoara în 17 decembrie 1989 şi a celor din municipiul Bucureşti în 21 decembrie 1989”, scrie în referatul de aprobare a propunerii.

Care este simbolistica noilor denumiri ale bulevardului

Potrivit inițiatorului, consilierul municipal Cătălin Deaconescu, denumirea unui segment din Bulevarul Vasile Milea în Bulevardul Doinea Cornea ar reprezenta o reparație morală pentru opozanții regimului comunist și au avut de suferit de pe urma convingerilor pe care le-au avut.

Se mai arată că segmentul propus să poarte denumirea de Bulevardul Paul Teodorescu trece prin faţa sediului Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române şi se termină în faţa Statului Major al Forţelor Terestre.

„Generalul Paul Teodorescu, absolvent al Şcolii Speciale Militare de la Saint-Cyr, a ocupat între anii 1935 şi 1940 funcţii importante în stat, precum cele de comandant al Academiei Militare, subsecretar de stat, secretar de stat sau ministru al Aerului şi Marinei. După 1945, regimul comunist l-a deposedat de bunurile sale şi l-a obligat la zece ani de muncă silnică la Canal”, scrie în documentul de aprobare.

Unde se va afla Piața Ion Rațiu din București

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri se mai află o propunere interesantă, și anume înființarea Pieței Ion Rațiu. Aceasta ar urma să fie amplasată în spaţiul public situat la intersecţia străzilor Ion Brezoianu cu strada George Vraca şi cu strada Matei Millo. Propunerea îi aparține consilierului municipal Răzvan Socolovici.

„Ion Raţiu era printre puţinii care aveau energia şi resursele materiale pentru a străbate globul pământesc pentru a vorbi despre românii supuşi unui brutal regim de teroare. A contribuit la schimbarea atitudinii cancelariilor occidentale faţă de dictatorul Nicolae Ceauşescu. În decembrie 1990, el a reuşit să se întoarcă în ţară, văzându-şi visul împlinit, o Românie liberă. A participat activ la reconstrucţia PNŢCD şi a devenit deputat. A candidat pentru funcţia de preşedinte al României în 1990”, scrie în referatul de motivare a propunerii.

 

Cookies