Un librar ucrainean salvează cărți pentru copii din ghearele războiului. Cărți din librăria transformată în adăpost anti-bombe

26 apr. 2022
221 Afișari
Un librar ucrainean salvează cărți pentru copii din ghearele războiului. Cărți din librăria transformată în adăpost anti-bombe
Foto simbol. Sursa: Unsplash

Lviv, unul dintre marile orașe din Ucraina. De când a început războiul, aici au fost câteva raiduri aeriene mortale. În comparație cu ce s-a întâmplat la Kiev, Harkov sau Bucha, Lvivul a fost, cumva, mai ferit de atacuri. Dar asta doar pentru că referința este teribilă.

Cărți pentru copii refugiați

Undeva în subsolul librăriei sale la Lviv, tânăra Romana Iaremyn a adunat, de când a început invazia, sute de cărți, pe care le-a depozitat până la tavan.

Sunt aici, în librărie, sute cărți salvate din din zonele distruse de luptele cu soldații ruși. AFP scrie că cele mai multe au fost salvate din Harkov, marele oraş din nord-est, parţial încercuit de armata rusă şi bombardat aproape zilnic de trupele lui Vladimir Putin.

Oamenii au încercat să scape de la distrugere cât mai multe cărți. Au salvat multe titlurii recente şi populare, mare parte cărţi pentru copii.  

Librăria-adăpost anti-bombă din Kviv

Librăria care adăpostește acum sute de cărți salvate s-a redeschis imediat după izbucnirea războiului și s-a transformat în adăpost. 

Când sunau sirenele anti-bombardament, oamenii de refugiau în subsolul librăriei, unde se organizau și lecturi pentru copiii celor strămutaţi. 

Când Lviv s-a transformat în oraș de tranzit al ucrainenilor care fugeau din Harkov spre Europa, mulți părinți refugiați care aflau de librărie se opreau un pic și acolo, să ia cărți pentru copiii lor pe care îi aștepta un drum lung și greu.

Pe un raft cu  cărţi pentru adulţi e o colecţie de eseuri despre femeile ucrainene uitate de istorie. Autorul cărții este acum pe front. Mulți dintre scriitorii contemporani ucraineni sunt acum soldați.

 

Cookies