Un nou hotel de cinci stele se va ridica la Piaţa Romană VEZI PROIECTUL

de:
08 nov. 2011
1 Afișari
Un nou hotel de cinci stele se va ridica la Piaţa Romană VEZI PROIECTUL

Viitorul hotel a primit anul acesta avizul de urbanism din partea Direcţiei Generale Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Lotul prevăzut în Planul de Urbanism este delimitat de edificiile de la Calea Dorbanţi numerele 16-18, primul dintre acestea fiind monument istoric, urmând deci a nu fi afectat de planurile de demolare din zonă.

Clădirea va îndeplini funcţiile de hotel, cazinou, va adăposti însă şi birouri şi locuinţe, arată documentaţia depusă de beneficiarul construcţiei, compania de imobiliare S.C. Rubin Gold SRL.

În cele din urmă, clădirea ce se va construi pe acest teren va avea o înălţime maximă de 38 de metri, conform Avizului de Urbanism, cu toate că în anii trecuţi se vehiculase inclusiv construirea unui turn înalt de 200 de metri pe acest teren.  Turnul, care în faza de proiect primise numele de Dorobanţi Tower, fusese proiectat de celebra arhitectă Zaha Hadid, unul din cele mai mari nume ale arhitecturii contemporane.

Proiectul anunţat în 2009 a ridicat nenumărate proteste din cauza neadecvării sale la zona urbană Dorobanţi-Eminescu, iar criza a avut, probabil, la rândul său un aport în schimbarea proiectului.

În luna iulie 2009, arhitectul urbanist  Dorin Ștefan, unul din elaboratorii actualului Plan de Dezvoltare Urbană, argumenta în favoarea soluţiei ce a rămas acum de actualitate, în cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului: „Am dorit realizarea, prin comasarea gradinilor si a spatiilor reziduale existente, a unei zone cat mai mari publice; dorim sa nu demolam nicio constructie si sa propunem o retesere a acestor diferite tipuri de tesuturi urbane. CUT pe care l-am putea ataca ar fi de maximum 4,6. Am creat o trama zonala de strazi interioare de tip coridor, care sa faciliteze permearea zonei si, totodata, am spart volumul in asa fel incat el sa se raporteze la scara zonei. Intr-o forma finala, propunem o cladire P+13 etaje, cu un ultim nivel rezervat unui restaurant panoramic, cu destinatie de hotel de lux, de 5 stele, care ar atrage in zona un trafic foarte redus.”

„Dorin Stefan, autor al proiectului, a adus spre judecata Comisiei cele cerute – studiul istoric (realizat de Adrian Craciunescu), ca si o ultima propunere realizata in acord cu ultimele solicitari; studiul istoric dovedeste ca in zona se poate construi inalt, intrucat zona a fost fluida, in continua transformare si prefacere; propunerea de obiect efectiva consta in construirea unei cladiri care sa acopere cele trei monumente, unindu-le sub un singur acoperis care iese catre cele trei strazi in consola (cea mai acuzata dintre ele avand o ungime de 20m).” – se arată în minutele întâlnirilor CTUAT.

Pe Calea Dorobanţilor ar urma, conform proiectului discutat în CTUAT, să se creeze o cornişă de continuitate, deasupra clădirilor construite la începutul secolului XX:

Cookies