Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ

susținut de
29 mart. 2024
5833 afișări
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ

Jeonjuu Korean BBQ este cel mai nou restaurant cu specific sud-coreean din București. Se scrie cu doi de u și l-am găsit în Centrul Vechi, pe strada Sfântul Dumitru nr.3, peste drum de Teatrul de Comedie. Bașca, e și club! Vorbesc despre asta la final.

Dar, la aperitiv, puțin context, ca să știm unde mergem: numele i se trage de la orașul cu aproape același nume, Jeonju, cu un singur u. Jeonju este renumit pentru bucătăria sa delicioasă, fiind considerat unul dintre cele mai importante centre culinare din Coreea de Sud. Ca orice zonă și oraș sud-coreean, Jeonju are propriile varietăți locale în materie de preparate tradiționale, cum e, spre exemplu, Kongnamul Bibimbap (o variațiune locală a bibimbap-ului tradițional, care include varză de soia (kongnamul) ca ingredient principal) sau Jeonju Gopchang, un fel de mâncare realizat din intestine de vită sau porc, condimentate și gătite, în mod tradițional, pe grătar, cu diverse sosuri și garnituri. Nu mai vorbim de kimchi, pentru care există zeci, dacă nu sute de mii de variațiuni, fiecare familie având, practic, propria sa de rețetă de kimchi.

La coreeni, grătarul e sfânt și prilej de sărbătoare

În universul culinar sud-coreean, grătărelul este un eveniment social în care prietenii și familia se reunesc în jurul unei mese, gătind și savurând mâncarea împreună. Ceea ce numesc ei grătar e, de fapt, o bucată de tablă încorporată în masa de restaurant (cu flacără pe gaz dedesubt) unde bucățile de bulgogi (carne marinată tăiată foarte, foarte subțire) sau galbi (coaste de porc sau vită), sunt pregătite la momentul servirii. Motivul pentru care grătarul coreean este atât de special este modul în care aromele cărneturilor se combină cu o varietate de garnituri și condimente, cum ar fi kimchi-ul, ssamjang-ul (pastă de soia cu usturoi și ardei), sau ssam (frunze de salată în care se înfășoară bucățele de carne).

Deasupra grătarului vine o hotă tubulară, care, în cazul Jeonjuu Korean BBQ, trage și nu prea trage mirosul de grătar. Mai pe românește spus: pregătește-te să-ți pută hainele a mâncare. Avantajul e c-o să miroși a mâncare bună. Oricum, dacă iubesc ceva la coreeni e că le place să mănânce cu mâinile, gest pe care-l consider extrem de natural și uman. Suntem făcuți să mâncăm cu mâna, și dacă ești de altă părere înseamnă că nu iubești mâncarea. Punct.

Autodenunț cu Coca-Cola și bule.

Interior – Exterior Jeonjuu Korean BBQ

Din ochi, vreo 10-15 mese de diferite capacități într-un ambient care reușește să te teleporteze cât de cât în atmosfera unui local coreean. Hotele grătarelor sunt impresionante, culisante, într-un dans continuu. Locul e plin mai mereu, se vorbește mult, sfârâie din toate încheieturile, e viu, e ce trebuie. Ca să prinzi loc îți trebuie rezervare, online, direct pe site-ul lor. Rezervările se fac pentru o perioadă de maximum două ore, după care, vrei, nu vrei, te ridici și-ți iei tălpășița. Totuși, între noi fie vorba, la ce miros e acolo, nu vrei să stai mai mult de două ore. Cre-de-mă.

 

Comanzi carne de pus pe grătar și se umple masa de culoare și bunătăți

Mâncarea coreeană nu e pentru toate gusturile. E sărată, e picantă foc, e dulce, e acrișoară și, de cele mai multe ori, e toate deodată. Dacă te uiți pe review-uri, vei vedea tot felul de comentarii: ba că e prea sărat, ba că e prea picant, ba că nu știu ce. Așa trebuie să fie! Ăsta e coreeanul adevărat! E un rollercoaster umami și, dacă nu-ți place stinge cu un soju, apoi ia-o de la capăt.

Din Meniul Jeonjuu Korean BBQ poți opta pentru preparate specifice gata făcute, gen: bibimbap, kimchi jeon, japchae sau să comanzi seturi de carne pentru grătar, să-ți frigi singur carnea, s-o întorci, să ai grijă de ea și să faci puțin miros, că de-aia ai venit. Vită, porc, creveți, tu alegi. De asemenea, există seturi de carne pentru două sau mai multe persoane. Uite mai jos o imaginea de ansamblu cu tot ce am mâncat eu. Aproape tot.

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine de la Jeonjuu Korean BBQ

Beef Bulgogi | 59 lei | La Galbi | 63 lei | Kimchi | 18 lei | Orez | 15 lei | Ssam set wrap | 19 lei

Din capul locului, trebuie să știi că, indiferent de carnea pe care o comanzi, vei primi din partea casei ridiche galbenă, puțin kimchi, sos ssam jam din boabe de soia și niște ulei de susan. Eu am luat separat o porție mare de kimchi pentru că sunt fan kimchi, iar kimchi-ul ăsta e demențial. L-am dat pe gât ca pelicanul.

Apoi, toate cele de mai sus fac parte din aceeași poveste. Ai carne, ai kimchi, ai orez, usturoi, chilli, salată ce ceapă verde picantă, plus foi de salata verde. Cum se face: carnea vine deja marinată și condimentată. Iei carnea și o frigi pe grătar. Apuci o frunză de salată, pui acolo orez și ce condimente vrei tu, adaugi carnea fierbinte și îi dai viteză. Repeți până nu mai poți respira. Ești propriu tău chef coreean.

Da, nu e cel mai ieftin restaurant din București, dar experiența e unică. Îți recomand cele două tipuri de carne pe care le-am ales eu, pentru că mai coreean de atât nu există. Bulgogi e practic ribeye marinat, iar La Galbi sunt coaste de vită condimentate, tăiate foarte subțire pentru un gust sublim. Lasă-le maximum 1 min pe o parte, 1 minut pe alta, la foc mic, și sunt gata de mâncat. Porțiile sunt consistente. Pentru mai multe persoane, vezi BBQ sets.

 

Bibimbap cu tofu | 59 lei

Ăsta e un preparat tip mură-n gură, adică nu trebuie să faci nimic. Cum zic coreenii: ready to eat. Poate fi de porc, de pui, vită, cu fructe de mare sau tofu. Bolul cu bimbimbap este din piatră și foarte-foarte fierbinte, astfel încât preparatul să rămână cald pe tot parcursul experienței. Dacă nu ți se pare suficient de fierbinte, poți folosi sosul extrem de picant pe care-l primești separat. E bombă. În ansamblu, un bibimbap corect, o experiență armonioasă a contrastelor – între dulce și sărat, crocant și moale, picant și acrișor. Este o combinație perfect echilibrată de arome și texturi, cireașa de pe tort fiind oul. Am exagerat cu mâncarea? Da. Dar nu suficient.

Bibimbap cu tofu

Mango Mochi | 30 lei

Mochi este, de fapt, un desert rece, tradițional japonez, nu coreean. Învelișul exterior este din orez glutinos (are o textură gumoasă), iar varianta mea a fost umplută cu cremă de mango rece. Sunt două biluțe fresh, nu foarte dulci, dar de care mă puteam lipsi. Nu e nimic wow. Mă rodea curiozitatea.

Total Jeonjuu Korean BBQ: 279 lei, cu tot cu Coca-Cola.

O să mai mănânc pentru tine aici? R: Da. Și mi-ar plăcea să găsesc în meniu Jeonju Gopchang, adică intestine de vită sau porc de pus pe grătărel. Jeonju tradițional 100%.

But wait, there’s more! Coreenii au deschis Club KUBE la etajul 1

Vizavi de toalete, care, apropo, sunt foarte curate, aceiași proprietari (așa bănuiesc) au deschis un club. Se numește KUBE Club și l-am descoperit în drumul meu spre baie, evident. Am băgat puțin capul, am tras un instantaneu și-am fugit. Cică, acesta Kube Club e deschis cam o dată la două săptămâni și găzduiește petreceri tematice. Dacă mă întrebi pe mine, arată destul de notoriu (îmi aduce aminte de discotecile de la țară), dar, pe de altă parte, eu urăsc cluburile, deci nu mă pricep foarte bine. M-am gândit, totuși, că ai vrea să știi chestia asta. Oare cum se zice la bumți-bumți în coreeană?

Să ne fie de bine!

Am mâncat și azi pentru tine.

Kube Club București, la etajul 1 Jeonjuu Korean BBQ

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

 

 

 

 

Cookies