Un fost ofițer DNA a fost reţinut în dosarul lui Nicuşor Constantinescu

de:
19 mart. 2014
Un fost ofițer DNA a fost reţinut în dosarul lui Nicuşor Constantinescu

Conform comunicatului DNA remis B365.ro, în cursul anului 2012, comisarul şef Manolachi Dan Emil activa în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA şi, în această calitate, a fost delegat din data de 2 iulie 2012 să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul şef Manolachi Dan Emil a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informații reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.
Informaţiile din dosarul respectiv au fost accesate de comisarul şef Manolachi Dan Emil, în virtutea atribuţiilor de serviciu, fiind transmise unui comisar al Gărzii Financiare – secţia Constanţa, Fronea Ciprian Mihail (suspect în prezenta cauză). Acesta din urmă le-a transmis mai departe fostului comisar general Sorin Florea (suspect în prezenta cauză) care, prin intermediul subordonaţilor săi, comisari din cadrul structurii centrale Tomescu Eduard şi Buduleanu Mădălina (suspecţi în cauză), l-au încunoştinţat pe un coleg al lor despre existenţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA în care acesta din urmă era vizat. Persoana vizată a fost avertizată şi despre iminenţa realizării unui moment operativ de prindere în flagrant.

Informaţiile ce nu erau destinate publicităţii transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis persoanei vizate, comisar din cadrul Gărzii Financiare – structura centrală, să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv.

Inculpatului Manolachi Dan Emil i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la Tribunalul Bucureşti, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.