Un film cu șanse mari la Oscar: “Ammonite”. Lăsăți-va surprinși de o dragoste fosilizată, dar fierbinte ca lava, între două femei gay

19 feb. 2021
2126 Afișari
Un film cu șanse mari la  Oscar: “Ammonite”. Lăsăți-va surprinși de o dragoste fosilizată, dar fierbinte ca lava, între două femei gay

Când l-am văzut, m-am grăbit și am zis repede că aduce cu “Brokeback Mountain”, varianta feminină. Dar, este cu mult mai sofisticat, mai inteligent și mai senzual. Asta grație faptului că protagonistele, actrițele Kate Winslet și Saoise Ronan când se sărută, chiar se sărută, iar când fac dragoste, chiar fac dragoste. Nu e ceva fictiv, filmul clocotește de pasiune. Ptiu, ptiu, ptiu alungați minorii si pocăiții. “Ammonite” transmite o atmosferă placidă, o tensiune latentă și o pasiune care se dezvăluie în toată febra ei, exact la time-code-ul 1.10.50. Adică, abia după o ora de film se pupă fetele pe gură. Târziu, veți spune, foarte târziu, dar, știți cum e : mai bine mai târziu decât niciodată. Amazing.

Iubirea british interzisă se întâmplă pe la 1840 în Anglia, pe vremea când secretele epocii victoriene erau fosilizate ca amoniții, niște moluște cefalopode, astăzi dispărute. Au trăit în mediul marin în perioada Cretacicului, acum 400 de milioane de ani și pe ele le păpau niște uriașe reptile subacvatice, numite mosazauri. Kate Winslet nu mai este tânăra iubită a lui Leo din“Titanic” (1994). E mai veștejită, mai băiețoasa, mai interiorizată. Se ocupă cu strânsul amoniților la malul Marii Nordului, vara și iarna, în vânt, pe frig, in ploaie sau pe soare, îmbrăcată în lungi și întunecate fustanele victoriene. Înăsprită de viața grea și monotonă, rece, și foarte singură. Așa, și? Stai că-ți spun. Imediat vă dau time code pentru o scenă erotică explicită, porno gay, trebuie să aveți însă răbdare, să citiți cronica mai departe.

Ammonite”, o poveste de dragoste interzisă într-o societate dominată de bărbați

Viața, Soarta si, mai ales Scenariul, o aduc lângă Kate pe Charlotte (Saoise Ronan), o blondă cu mult mai tînără, dar suferindă de “melancolie”, că pe vremea aia depresia cronică așa se numea: melancolie. Charlotte este aproape abandonată la malul marii de soțul său, plictisit de migrenele ei și de lipsa apetitului pentru viață. O lasă acolo să facă niște băi reci și să-și revină, după aia nu are decât să se întoarcă la Londra. Și de aici încolo, din acest cadru general, regizorul Francis Lee deschide secretul sexualitatiii victoriene ca pe o conservă, cu două interprete la superlativ, Kate și Saoise. O conservă de amonit in sos marin, cu garnitură de alge ca la sushi. Sexy cu spume.

Kate Winslet a luat Oscar pentru cea mai bună actriță în anul 2009 pentru “The Reader” și Premiul publicului pentru cea mai bună actriță în “Titanic’, în 1998. Ea era Rose. O mai știți și din “Sense and Sensibiliy “( 1995) sau din “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. În “Ammonitte” interpretează rolul unui paleontolog, Mary Anning, o doamnă care a descoperit multe fosile de o mare valoare și importanță, dar performanțele i-au fost confiscate de instituțiile științifice masculine. Câtă răutate si discriminare! Personajul a existat în realitate și chiar a avut o relație foarte strânsă cu o colegă, geologul Charlotte Murchison. Descoperirile ei extraordinare pot fi admirate la British Museum si astăzi. Cert este ca erau vremuri grele pentru femei, masculii conduceau Anglia. Așa, și? Stai că-ți spun. Citiți mai departe si imediat veti afla Time Code-ul pentru scena erotică, bubuie centrala, mai explodează o dată reactorul de la Cernobyl.

Iubirea se aprinde ca napalmul într-un decor maritim ostil, fără distanțare socială

Ce pot să facă două englezoaice gay, victoriene, una blondă, altă brunetă, una mai batrâioară, alta mai tinerică, pe malul unei mări înghețate care nu se încălzește cât durează tot filmul? Pe vânt și ploaie cu zloată? Ce să facă? Distracția supremă este să caute bâzdâgănii din alea, amoniți, de le mâncau altădată mosazaurii, așa cum căutăm noi vara scoici de astea dispărute, la Techiorghiol, de nebuni. Ba mai este o scenă excitantă foc, in care cară un pietroi, ceva bucățoaie de picior de ihtiozaur, se murdăresc ca vai de ele, dar le place pentru că se iubesc si asa se joacă mai frumos, mai interesant. Măcar în “Brokeback Mountain”, varianta masculină a poveștii cu fosile, era mai simplu. Era vară, mereu era cald, tipii aveau jeanși subțiri, fasolea la cutie avea gust seara, în jurul focului. În “Ammonite”, vai de capul lor de intelectuale. Protagonistele mănâncă ouă fierte și suflă vântul nordului peste ele, ostil decor pentru iubire. Parcă nu-ți vine să te tăvălești prin nisip și să te dai cu crema, oricât ai fi de indrăgostit.

Pe când în “Brokeback Mountain”, dacă mai țineți minte, băieții (Heath Ledger și Jake Gyllenhaal) călăreau, mânau oile, admirau apusul transfigurați de fericire, se țineau de mână, se tăvăleau prin iarba Vestului Sălbatic, se dădeau de-a dura de pe deal – era foarte funny pentru că si anotimpul era propice. În “Amonnite” e frig mereu, dar nu atât de frig încât producția să nu fie nominalizată la Oscar, așa cum spun predicțiile. Și totuși, filmul cu femei intelectuale gay este cu mult mai rafinat decît cel cu ciobani cow-boy gay. Romance-ul englezesc e mai bine structurat, mai profund chiar, decât amorul pitoresc din Vest. Semn că femeile fac întotdeauna o treaba mai bună, chiar si într-o societate dominată de bărbați Alpha.

La ce Time-code se întîmplă scenele fierbinți care încalcă orice distanțare socială

Va datorez ceva, să recapitulăm. La Time Code-ul 1.10.50 fetele se pupă pentru prima dată pe gură. 2. La Time Code-ul 1.15.23 se ocupă de cunilingus, după ce toată ziua au căutat potcoave de cai morți, de li se mai spune și amoniți. 3. La Time Code-ul 1.26.50 se întîmplă o scenă erotică pe bune, filmată profesionist, la lumina lumânărilor, cu detalii, muzică, ambianța, lumini frumos aranjate, set-up, tot tacimul. Aici este momentul să va trimiteți copiii rapid la școala on-line, sa plece cu capul în pământ, și să le lăsăm pe fetele astea să alerge către statueta Oscar. Hai, valea, copii, fugiți la invățat.

 

Cookies