Un festival dedicat iei românești are loc, mâine, în Piața Alexandru Lahovari. Bucureștenii sunt așteptați să ia parte la dezbateri, o expoziție de ii și concert Marius Mihalache

24 iun. 2024
967 afișări
Un festival dedicat iei românești are loc, mâine, în Piața Alexandru Lahovari. Bucureștenii sunt așteptați să ia parte la dezbateri, o expoziție de ii și concert Marius Mihalache
Un festival dedicat iei românești are loc, mâine, în Piața Alexandru Lahovari. Bucureștenii sunt așteptați să ia parte la dezbateri, o expoziție de ii și concert Marius Mihalache | Sursa foto: CREART - Facebook

Marți, 25 iunie, CREART celebrează ziua iei în centrul Bucureștiului, mai exact în Piața Alexandru Lahovari, prin dezbateri, o expoziție din colecția „Flori de ie” și prin concertul Marius Mihalache: Maria lu’ Tănase. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ziua Iei, sărbătorită în cadrul IEsc – Urban, Contemporan, Românesc

Luni, 24 iunie, am sărbătorit Ziua Iei, ce onorează cămașa tradițională românească. În anul 2022, UNESCO a inclus arta cămășii cu altiță în patrimoniul cultural imaterial al umanității, ca element de identitate în România și Republica Moldova.

Această dată corespunde și cu Sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută și sub numele de Drăgaica.

Ziua Iei, celebrată anual pe 24 iunie, onorează cămașa tradițională românească. În 2022, UNESCO a inclus arta cămășii cu altiță în patrimoniul cultural imaterial al umanității, ca element de identitate în România și Republica Moldova, subliniind importanța acestei tradiții în contextul cultural global. Sărbătoarea, inițiată în 2013, promovează ia ca un veritabil brand de țară, recunoscut internațional. Aceeași dată coincide cu Sărbătoarea Sânzienelor, reflectând tradiția în care fetele îmbrăcate în ii sărbătoreau această zi.

Mâine, 25 iunie, Primăria Municipiului București (PMB), prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, în parteneriat cu CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, organizează cea de-a 7-a ediție IEsc – Urban, Contemporan, Românesc.

În cadrul evenimentului vor avea loc dezbateri și, în plus, participanții vor avea ocazia să admire expoziția din colecția „Flori de ie”. Totodată, aceștia vor avea putea să ia parte și la concertul lui Marius Mihalache: Maria lu’ Tănase.

Astfel că, marți, 25 iunie, între orele 17:00-22:00, bucureștenii sunt așteptați în Piața Lahovari, nr. 7, pentru a lua parte la acest eveniment. Participanții trebuie să știe că intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu înscriere prealabilă pe adresa de e-mail [email protected].

Codul vestimentar al evenimentului este, desigur, ia.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies