Un fenomen ia amploare în București. Șoferii au început să fugă dacă sunt implicați în accidente rutiere uşoare

11 iun. 2021
223 Afișari
Un fenomen ia amploare în București. Șoferii au început să fugă dacă sunt implicați în accidente rutiere uşoare

Șoferii bucureșteni au început să fugă de la locul accidentelor dacă sunt implicați în tamponări ușoare pentru a nu mai plăti polița de asigurare. Poliția este îngrijorată de fenomen.

Din zeci de mii de reclamaţii făcute anual la poliţie, foarte puţini șoferi implicați în accidentele ușoare sunt în final prinşi. Dacă totuşi se întâmplă, aceştia rămân fără permis şi sunt amendaţi pentru că nu au declarat accidentul la poliţie în maximum 24 de ore aşa cum îi obligă codul rutier.

Din ce în ce mai multe accidente ușoare în București

Biroul de accidente uşoare din Capitală este sufocat de plângerile proprietarilor care îşi găsesc maşinile lovite în parcare. O sută de autoturisme sunt avariate zi de zi, de şoferi imprudenţi care fug de la locul accidentului, deşi ar putea apela la poliţa RCA care ar acoperi pagubele, scrie știrileprotv.ro.

Fără martori şi dovezi clare, cum ar fi imagini surprinse de camerele de supraveghere, autorii acestor accidente sunt greu de identificat. Iar cei care sunt totuşi prinşi au în general aceeaşi scuză.

 ”Clar este un fenomen în creştere şi din punctul meu de vedere, se întâmpla acest fenomen pentru că şoferii care nu declară accidentul merg pe premisa că nu i-a văzut nimeni, că este avarie minoră sau că nu este obligat să vină la poliţie. Unii conducători spun când îi chemăm spun că nu am ştiut că trebuie să vin la poliţie”, spune Inspector Cristian Iana, Şeful Biroului Accidente Uşoare din Capitală.

Ce spun sociologii despre această problemă

Sociologii au o explicaţie pentru un astfel de comportament. Se pare că nu este neapărat legat de faptul că cei vinovaţi nu vor să plătească poliţe RCA mai scumpe după astfel de tamponări.

”Din păcate, individualismul caracterizează parte din societatea românească. Și e foarte greu să ai solidaritate, respect, asumare, în momentul în care am fost învăţaţi că şi cu ou în buzunar hai la sfatul popular, cu ou în gura se jură nu fură. Nu am fost învăţaţi să ne asumăm greşelile, să respectăm, să fim solidari”, explică Gelu Duminică, Sociolog.

Păgubiţii trebuie să suporte costurile cu reparaţiile

Accidentele uşoare sunt destul de greu de rezolvat, iar autorii pot fi identificaţi doar dacă sunt imagini suprirnse de camerele de supraveghere. În fiecare lună, cel puţin 300 de astfel de şoferi se aleg cu permisul suspendat pentru 30 de zile, dar şi cu amenzi ce ajung până la 500 de lei. În schimb, cei păgubiți trebuie să plătească danunele singuri, fie cu bani din buzunar, fie pe baza asigurării casco.

Cookies