Un copac se taie ilegal la fiecare trei zile în București. Acest lucru duce la grave probleme de sănătate

11 mart. 2021
61 Afișari
Un copac se taie ilegal la fiecare trei zile în București. Acest lucru duce la grave probleme de sănătate

Conform statisticilor oficiale, la fiecare trei zile un copac se taie ilegal în București.

Un copac se taie ilegal la fiecare trei zile în București

Cu toate acestea, ONG-urile de mediu spun că, în realitate, numărul arborilor care se taie fără niciun aviz este mult mai mare și avertizează că tăierea acestor copaci și înlocuirea loc cu betoane duce la tot mai multe cazuri de astm, cancer pulmonar și boli de inimă, potrivit digi24.ro.

Unul dintre cazuri a avut loc pe strada Apolodor – o oază verde printre blocuri înainte.

„Era gura noastră de oxigen. Toate furtunile, toate… eram apărați și de soare și de căldură. Era o pădurice, eu spuneam că am o pădure în față, nici nu trebuia să plec la băi. Din octombrie au început pe rând, pe rând să îi taie. Întâi i-au tuns, pe urmă au venit la începutul lui noiembrie, au venit în decembrie și pe rând, pe rând… Nu știu câte mașini au cărat cu acești arbori care erau foarte înalți”, a declarat un locuitor din zonă, potrivit sursei citate.

18 copaci au fost tăiați în total. Doar 5 aveau aviz pentru a fi tăiați, pe motiv că erau bătrâni. Pentru restul, Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei a dispus doar toaletarea lor, însă și aceștia au fost tăiați, iar pentru asta polițiștii locali au amendat proprietarul terenului cu 30.000 de lei.

În pandemie au fost tăiați 10.000 de arbori

Potrivit informațiilor oficiale ale Primăriei Capitalei, în fiecare an sute de copaci din București sunt tăiați ilegal, iar cei mai mulți sunt în Sectorul 1. Pentru aceste defrișări ilegale în 2019 și 2020 s-au dat amenzi de aproape 278 de mii de lei.

„În 2020, în pandemie, dacă centralizăm, am tăiat undeva la 10.000 de arbori ilegal în municipiul București și principalii tăietori sunt chiar autoritățile locale, la care se adaugă acești deținători de terenuri particulare.”, a declarat Dan Trifu, vicepreședinte Eco Civica, pentru Digi24.

Cookies