Un câine blând s-a refugiat în tramvaiul 19 din București, iar oamenii s-au întrebat ce ar putea să facă pentru el

19 dec. 2022
294 afișări
Un câine blând s-a refugiat în tramvaiul 19 din București, iar oamenii s-au întrebat ce ar putea să facă pentru el

Prezența unui câine fără stăpân într-un tramvai i-a făcut pe bucureșteni să se întrebe ce pot face pentru el și cum să procedeze în astfel de situații rare.

Poza a fost răspândită pe un grup de Facebook cu mii de membri – unde de obicei scriu călătorii nemulțumiți de mijloacele de transport în comun din București, STB-ul – în speranța că i se va găsi stăpânul.

”Nu vin neaparat cu o reclamatie, dar poate găsim stăpânul acestui câine. Linia 19 – vagon 3425 (B-03443).”, cere ajutorul persoana care a urcat în tramvai și a dat peste patrupedul docil, obișnuit cu prezența oamenilor.

Autorul mesajului a avut grijă să colecteze toate informațiile posibile și a apelat la cea mai la îndemână metodă de a răspândi mesajul, însă alți bucureșteni au avut idei de asemenea inspirate: să-i fie citit microcipul pentru a i se afla stăpânul.

De obicei, câinii singuri refac un traseu sau caută indicii pentru a-și găsi compania umană, iar o persoană a scris, în cele din urmă, că ar fi recunoscut patrupedul și că acesta ar fi însoțit, în trecut, o persoană fără adăpost.

Mesajul a fost postat duminică, 19 decembrie, iar subiectul este încă activ.

 

Ce poți face dacă găsești animale singure

În astfel de situații, în București există Autoritatea pentru supravegherea și protecția animalelor (ASPA), care poate fi apelată la numărul unic 021 9844, și care poate identifica stăpânul sau poate să îi acorde îngrijire câinelui. Un simplu telefon, și specialiștii te vor învăța ce trebuie să faci, în condițiile în care nu te atingi de animal.

Pentru București există trei centre unde pot fi îngrijite animalele și cele pierdute și cele abandonate, care mai poi sunt date spre adopție. Acestea sunt ASPA PALLADY, în Sectorul 3, ASPA BRAGADIRU, Ilfov, și ASPA MIHĂILEȘTI, în Giurgiu.

Microciparea animalelor previne abandonul

Deținătorii de câini au obligația să sterilizeze și să identifice prin microcipare animalele de companie. Identificarea acestora poate fi făcută și prin alte metode, ce sunt stabilite de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În cazul în care prevederile OUG 155/2001 nu sunt respectate deținătorii animalelor pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Microciparea animalelor de companie este necesară pentru a se putea evita abandonul câinilor pe domeniul public. Persoanele ce abandonează animale pe domeniul public pot fi sancționate cu amendă contravențională cuprinsă între 3.000 și 12.000 de lei, conform Legii 205/2004.

Îți mai recomandăm și:

Cookies