Stâlpișorii antiparcare sunt, dacă vreți, o formă de arhitectură urbană / stradală căreia am putea să-i spunem stilul neo-bucureștean disperat.
De câțiva ani, tot mai mulți sunt montați în București, într-o încercare tenace de a elibera trotuarele și colțurile de intersecție de mașini parcate acolo neregulamentar și, deseori, periculos.
Probabil că, dacă am face un sondaj pe internet, am descoperii trei tipuri dominante de reacții la stâlpișorii antiparcare:
Pentru ce-a de-a treia categorie de reacții vine situația de față: da, rezolvă problema, dar nu întotdeauna. Câteodată, iată, omul cu mașina învinge stâlpișorul! Aflăm despre aceasta victorie (trecătoare) a șoferului asupra sistemului anti-parcare de la un membru al comunității «Ai parcat ca un 🐂 București» (da, 🐂 = bou😜)
Și i-a învins fără să îi clintească din loc (există și cazurile victoriei fizice, în care stâlpișorul e scos, smuls, rupt, lovit, zdrelit, nimicit…) Pur și simplu a parcat pe trotuar, strecurându-se pe lângă ei. Doar că a fost observat, pozat și reclamat la Poliția Locală:
Poliția locală a ajuns după 7 minute de la sesizare.
Montarea acestor stâlpișori are scopul, spun Primăria Generală și primăriile de sector, de a proteja traficul pietonal şi de a opri accesul maşinilor pe trotuare. Trotuare care, e drept, încă sunt mult ocupate de mașini parcate.
Mai sunt montați și de-a lungul căilor de reluare a tramvaoielor, astfel încât mașinile să nu mai circule pe șine, una dintre cauzele importante ale blocajelor de trafic din București.
Îți recomandăm să citești și: