FIT CITY

Un bucureștean a rămas fără dinții sănătoși după ce a mers la stomatolog

Sorin, un bucureștean în vârstă de 35 de ani, şi-a pus aparat ortodontic în urma cu jumătate de an pentru că avea dinţi sănătoşi, dar puţin strâmbi în faţă din cauza măselelor de minte. La recomandarea dentistului (care îi era şi prieten) a acceptat uşor să i se extragă doi premolari care nu aveau nicio carie. După câteva luni, dinţii s-au îndreptat, însă medicul ortodont i-a spus că mai are nevoie de încă două extracţii pentru că a ajuns să sufere de malocluzie, boală care se manifestă îmbinarea deficitară a ansamblului dinților de pe un maxilar în raport cu celălalt atunci când este gura închisă, scrie Libertatea.ro.

Când aparatul dentar i s-a rupt, Sorin a apelat la un alt doctor, care a rămas uluit când a văzut ce i s-a întâmplat pacientului. „Am crezut ca îmi fuge scaunul de sub mine când medicul mi-a spus că trebuie să îmi facă implant pentru a-mi pune dinţi în locul celor sănătoşi care-mi fuseseră scoşi. Ortodontul nou la care am mers mi-a explicat că din cauza acelor extracţii voi arăta mai batrân cu 10 ani şi nu voi mai putea mesteca bine. Problema este că deja acum am probleme cu vorbitul, abia mă înţeleg cu cei din jur, am dureri de dinţi şi de stomac, pentru că nu mai pot mesteca mâncarea aşa cum trebuie”, a povestit bucureșteanul.

Potrivit doctorului Daciana Velisarato, ortodont la un cabinet din Bucureşti, mulţi stomatologi apelează la extracţii pentru a rezolva problemele cu dantura. „În SUA, extracţiile de dinţi sănătoşi sunt încadrate la mutilare, la noi se scot dinţi pe banda rulantă. Extracţiile dentare folosite în aplicarea aparatelor clasice îmbătrânesc faţa. În câţiva ani, chipul pacientului îşi va modifica trăsăturile îmbătrânind cu 10 ani şi va ajunge să aibă nevoie de operaţii estetice. Ai dinţi drepţi, dar faţa ţi-e căzută. Am pacienţi cărora când le spun că nu am de gând să le scot niciun dinte, mă iau în brațe. Nu e nevoie să scoţi dinţi sănătoşi ca să corectezi o dantură. Există aparate de ultimă generaţie care, spre deosebire de cele clasice, acţionează asupra osului maxilar şi nu doar asupra dintelui. Astfel osul maxilar creşte cât e necesar ca să facă loc dinţilor înghesuiţi. În plus, dacă aparatele clasice te fac dependent de medicul ortodont, în cazul celor moderne, tratamentul durează mult mai puţin”, explică doctorul Daciana Velisarato.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button