Un bloc construit ilegal în Sectorul 1 din București e gata de vânzare, scrie G4Media. Clotilde Armand: Am făcut plângere penală

24 iun. 2022
1996 Afișari
Un bloc construit ilegal în Sectorul 1 din București e gata de vânzare, scrie G4Media. Clotilde Armand: Am făcut plângere penală
Un bloc construit ilegal în Sectorul 1 din București e gata de vânzare, scrie G4Media. Clotilde Armand: Am făcut plângere penală | Sursa foto: g4media.ro

Un bloc cu 8 etaje, construit fără autorizație la doi pași de Aeroportul Băneasa, a intrat în faza ultimelor amenajări, scrie  G4Media.ro.

Deși n-are autorizație, mai scrie aceeași sursă, clădirea este în plin proces de intabulare, iar proprietarii se pregătesc să scoată pe piața imobiliară 30 de apartamente din clădire. 

Blocul fără autorizație din cel mai bogat sector din București

Asta în timp ce Autoritatea Aeronautică Civilă susține că imobilul are nevoie, în plus, și de autorizare din partea sa, pentru că se află în zona terenurilor cu servituți aeronautice de gradul II.

Clădirea n-a apărut, desigur, peste noapte. Construcția a fost ridicată (fără autorizație) în ultimii 15 ani, mai scrie G4Media.ro, care citează și un răspuns al primăriei Sectorului 1, unde a fost construit blocul:

Lucrările de construire în vederea edificării imobilului de 10 niveluri (S+P+8E) din strada Heliului nr.14B-16 au fost executate fără autorizație.

Blocul de pe strada Heliului  se află la un kilometru de Compania Romaero și la 1,2 kilometri de Aeroportul Băneasa, deci se află, potrivit Autorității Aeronautice Civile,  într-o zonă cu trafic aerian la mică înălțime, deci în zona terenurilor cu servituți aeronautice cu gradul II:

Adresa menționată de dumneavoastră (strada Heliului nr.14B-16) se încadrează în zona II de referință generată de Aeroportul Internațional București – Băneasa Aurel Vlaicu, respectiv în zonele de protecție aferente echipamentelor CNS: ILS LOC 07, ILS LOC 25, DME 07, DME 25, PSR_MSSR Otopeni, MSSR Mode_S București, MSSR Buciumeni, în conformitate cu prevederile art. 3.4 și art. 4.3 din RACR-ZSAC ediția 1/2015, cu modificările și completările ulterioare

Simplificând, terenurile definite ca “servituți aeronautice” sunt terenuri deasupra cărora zboară avioane I(în cazul de față, la mică înălțime) și unde se fac manevre de aterizare și decolare.

Primăria Sectorului 1 a făcut plângere penală

Pentru astfel de zone, legislația prevede că e nevoie de autorizații pentru construcții inclusiv de la Autoritatea Aeronautică Civilă. Șeful instituției, Nicolae Stoica, spune că imobilul de pe Heliului are nevoie de astfel de aviz:

În vederea edificării unei construcții pe terenul situat pe strada Heliului nr.14B-16 din Sectorul 1 este necesară solicitarea și obținerea avizului favorabil al AACR, în conformitate cu prevederile articolelor anterior menționate. În baza datelor sumare furnizate de dumneavoastră, în evidența AACR nu s-a identificat ca fiind emis un aviz favorabil pentru edificarea vreunui imobil situat la adresa menționată de dumneavoastră.

În august anul trecut, Primăria Sectorului 1 al Capitalei  a fost sesizată  în legătură cu blocul, iar de atunci încoace plângerile s-au înmulțit.  Sesizările Autorității Aeronautice Civile și ale vecinilor au ajuns la Poliția Locală, care a dat o amendă.  

Acum, autoritățile din primărie, printre care și Poliția Locală Sector 1, au făcut plângere penală, iar parchetul de pe lângă Tribunalul Sectorului 1 a fost sesizat.   

Ce documente lipsesc, cine sunt proprietarii și care este povestea detaliată a blocului, într-o anchetă jurnalistică a G4Media.

Cookies