Un baterist de heavy-metal și-a pierdut auzul și nu mai poate să se ascundă în spatele cuvintelor. “Sound of Metal”, filmul de Oscar cu Riz Ahmed într-un rol strong

28 mai 2021
128 Afișari
Un baterist de heavy-metal și-a pierdut auzul și nu mai poate să se ascundă în spatele cuvintelor. “Sound of Metal”, filmul de Oscar cu Riz Ahmed într-un rol strong
"Sound of metal", doua premii Oscar in 2021.

Ascultă. Ce auzi acum? Poate un post de radio, trăncăneala celor din jur, sunetul frigiderului, pickamerul vecinilor, vocea ascuțită a eternei nemulțumite de la etajul patru, vrum-vrumul mașinilor, disperarea claxoanelor, urletele ambulanțelor post COVID-19, ambianța Bucureștiului. Este sunetul orașului din care faci parte. Astupă-ți urechile. Ce auzi acum? Aceleași sunete, doar că sunt înfundate, ca și cum ai face scufundări la Vamă să cauți căluți de mare anemici și hamsie vie. Dar, dacă, Doamne ferește, ți-ai pierde simțul auzului? Dacă muzica ar fi viața ta și nu ai mai putea să o asculți? Este subiectul filmului ”Sound of Metal”, cu Riz Ahmed în rolul principal, o docu-drama despre un baterist de punk-heavy-metal care se trezește brusc într-o liniște înfricoșătoare. La Premiile Oscar 2021, producția a primit doua premii Oscar pentru montaj și cel mai bun sunet. Pe merit.

Din start, fără prea multă pălăvrăgeală pe care nu o auziți, dar o citiți, atât zic: coloana sonoră a filmului este iesită din comun. Este ceea ce numim “design de sunet”, o inovație tehnică lucrată in draci care a primit și Premiul Oscar 2021 pentru editare/mixaj, cel mai bun sunet (opera lui Mikkel Nielsen). O alternanță de zgomote distorsionate cu liniște de cavou.

Riz Ahmed in ” Sound of Metal”, foto credit Amazon Studios.

„Please, kill me”

Un mix de heavy-metal cu ambianțe naturale, cu interferențe care-ți răsună în cap și te fac să înțelegi ce simte Ruben (Riz Ahmed) când își pierde auzul. Înțelege că viața lui de până atunci s-a terminat, iar ce-l așteaptă sună groaznic. Baterist de punk-metal, fost dependent de heroină, acum curat, cu păr peroxidat, genul ăla de toboșar compulsiv care se răzbună pe tobe, dependent de adrenalina pe care i-o dă explozia de decibeli. Creator de zgomot. Călătorește cu rulota de la concert la concert prin toată America, alături de iubita și colega lui de trupă Lou (Olivia Cooke). Apoi, salut. Nu mai aude nimic. Pe piept are un vechi tatuaj: “Please, kill me”. E timpul să înceapă filmul.

Riz Ahmed in ” Sound of Metal”, foto credit Amazon Studios.

Cu muzica a închis-o: nu mai poate lucra. Cu iubita e încurcată treaba: cât o să mai stea cu el, dacă nu aude ce-i spune? Limbajul semnelor nu-l știe. Să citească pe buze nu poate. Toate vocile devin înnăbușite, ce-a mai rămas din sunetele lumii îl sperie. E frustrat, nervos, obosit, derutat. Află de la un medic că implanturile cohleare, dispozitivele implantate chirurgical, care stimulează electric nervii auditivi, sunt posibile, dar costă 80.000 USD. Bani pe care nu-i are. E timpul să înceapă filmul. Să tacă muzica.

Riz Ahmed in ” Sound of Metal”, foto credit Amazon Studios.

E timpul să explorăm o dizabilitate care declanșează percepții noi. Liniștea definitivă se instalează treptat și ireversibil. Auzi ce nu auzi. O să ziceți că și Beethoven era tare de urechi și uite ce bucăți universal valabile și fără moarte a compus, dar sigur că și lui i-a fost greu. Filmul poate să inceapă, eu nu vi-l povestesc, aflați singuri ce s-a intâmplat mai departe, cum s-a terminat, etc, etc.

„Comunitatea celor cu deficiențe de auz m-a invățat ce inseamnă să ascult”

Regizor și co-scenarist este Darius Marder, a cărui bunică nu auzea nimic. Paul Raci, protagonist și scenarist la rândul sau, este copilul unor părinți care și-au pierdut auzul. Deci, oamenii ăștia care au făcut filmul știu ce au făcut, cunosc bine subiectul. Și, aproape că reușesc să te convingă de faptul că surzenia nu este ceva care trebuie reparat, nu este o nenorocire finală, ci ceva cu care poți trăi. Poți să simți vibrațiile muzicii, atunci când ea dispare. Poți accepta liniștea și te poți bucura de ea. Alte porți ți se deschid, când totul devine tăcut.

Paul Raci si Riz Ahmed in ” Sound of Metal”, foto credit Amazon Studios.

Când nu auzi, nu te mai poți ascunde in spatele cuvintelor

Comunitatea celor care nu aud m-a învățat ce înseamnă să ascult”, a mărturisit Riz Ahmed. Tipul face o mare performanță cu acest rol, practic reușește să își folosească în întregime corpul ca element expresiv principal. Ochii. Mimica. Când nu auzi, nu te mai poți ascunde în spatele cuvintelor.

“Sound of metal” este captivant și pentru că te face să te gândești la felul în care privim noi surditatea, cum îi vedem și CÂT îi auzim pe cei tăcuți care trăiesc cu această problemă. Cât de puțin îi înțelegem, acceptăm și iubim. Da, exact așa am zis, că doar nu sunteți surzi, așa am zis: cât îi iubim. Pentru că, la urma urmei, fără înțelegere, dragoste și bunăvoința privirii, toți am fi doar zgomot ieftin, ușor de obținut. Să ințelegi nu doar din vorbe.

Riz Ahmed in ” Sound of Metal”, foto credit Amazon Studios.

Riz Ahmed a mai câștigat Emmy pentru “The Night Of”, îl găsiți pe HBO GO. Sound of Metal” a avut premiera la Toronto în anul 2019. A câstigat două Premii Oscar în 2021, pentru montaj si sunet, pe drept, foarte pe drept. Abia aștept să auziți și voi filmul ăsta, mai ales dacă sunteți pasionați de muzică și de scule performante de ascultat. Abia aștept să-l auziți, că de văzut, poate să-l vadă oricine.

 Am mai scris și despre alte filme, mai jos. Cum vă place. Chestii mai vechi sau mai noi. Filmele bine alese sunt hrană, nu pierdere de vreme sau adjuvant pentru plictiseală. Sunt cărti cu imagini.

Hannibal Lecter a dat în mintea copiilor. “The father”, o dramă dementă cu Anthony Hopkins într-un rol magistral, film de Oscar clar ca “Buna ziua!”

“Dacă e să curgă sânge, să curgă în tot orașul”. “The trial of the Chicago 7”, un film despre America-stat polițienesc, cu șanse mari la Oscar

„Când viața îți oferă limonadă, ia-o!” A apărut sezonul 3 din “Familia Shtisel”, o delicatesă senzațional de duioasă și plină de umor despre viața unei familii ultrareligioase din Ierusalim

Trăiască filmele de gen Nordic Noir. Trei seriale scandinave cu totul și cu totul criminale, de văzut pe Netflix

 

Cookies