FIT CITY

Un bărbat a murit de malarie, la Spitalul Victor Babeș

Doctorul Emilian Imbri a spus că bărbatul a fost adus marţi, în stare foarte gravă, de la o unitate sanitară din Constanţa şi a decedat la câteva ore de la internarea în Spitalului „Victor Babeş” din Capitală.

Managerul Spitalului „Victor Babeş” a atras atenţia că persoanele care revin din zone endemice de malarie trebuie să se prezinte la medic pentru un control de rutină, chiar dacă nu au simptome de boală, pentru că boala poate evolua imprevizibil.

Bărbatul, în vârstă de 62 de ani, s-a întors în ţară în 26 iunie, după un voiaj de două luni pe care l-a făcut în Coasta de Fildeş. Acesta s-a prezentat la medic luni, în stare gravă, fiind internat în Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, de unde marţi a fost transferat în Capitală, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Cristina Schipor.

Tot marţi, la Spitalul „Victor Babeş” a fost adus un bărbat diagnosticat cu malarie, care era internat de luni la Spitalul Judeţean Bacău, starea acestuia fiind staţionară.

„Este vorba despre un pilot de 46 de ani care a fost internat la Spitalul din Bacău. După ce a fost pus diagnosticul, medicii băcăuani au decis transferarea de urgenţă a bărbatului la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale «Victor Babeş» din Capitală. Este al cincisprezecelea caz de malarie internat în Spitalul «Victor Babeş» în 2015”, declara marţi, pentru MEDIAFAX, directorul medical al unităţii sanitare din Bucureşti, CornCorneliu Popescu

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” nu a dat alte informaţii medicale în legătură cu starea bărbatului, întrucât aceasta a fost solicitarea familiei pilotului, dar a precizat că 99 la sută din cazurile de malarie internate în unitatea sanitară vin din Africa.

„Rata de supravieţuire în ultimii ani a fost de sută la sută, sigur că depinde de momentul în care este depistată boala şi stadiul acesteia. Noi avem tratamente pentru aceste cazuri, fiind singurul spital de boli tropicale din România. Tratamentele administrate în unitatea sanitară sunt identice cu cele folosite în toate ţările lumii”, a mai spus directorul medical.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, pilotul de aviaţie a ajuns în stare gravă la unitatea medicală în cursul serii de luni, după ce a stat acasă cinci zile cu febră şi o stare generală de rău.

În urma investigaţiilor de specialitate făcute, medicii au constatat că bărbatul avea o insuficienţă hepato-renală şi trombocitopenie, fiind suspect, într-o primă fază, de meningo-encefalită.

„Ţinând cont de contextul în care pacientul a ajuns la spital şi de faptul că era pilot de aviaţie şi venea din Mozambic, s-au făcut analize pentru o suspiciune de malarie. Totodată, medicul infecţionist a luat legătura cu specialiştii Spitalului «Dr. Victor Babeş» Bucureşti, obţinând acordul unui transfer la această unitate medicală specializată în tratarea maladiile tropicale”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.

Malaria este o boală infecţioasă des întâlnită în zonele tropicale şi subtropicale, care se manifestă prin febră aparută la şapte zile de la prima posibilă expunere. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button