Un bărbat a fost obligat să plătească bacșișul maxim la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. „Legea spune că este opțional”

19 ian. 2023
2059 Afișari
Un bărbat a fost obligat să plătească bacșișul maxim la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. „Legea spune că este opțional”
Un bărbat a fost obligat să plătească bacșișul maxim la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. „Legea spune că este opțional”. Sursa foto: Observatorul Prahovean

După ce a luat masa la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei, un bărbat a fost obligat să plătească bacșișul maxim. Când a cerut nota de plată, a observat că era trecut și bacșișul de 15%, alături de mâncarea și băuturile consumate.

Bărbatul era în drum spre un meci de handbal feminin. Însă, înainte, a vrut să se oprească undeva pentru a mânca. A găsit un restaurant cu specific italian, unde a luat masa împreună cu prietenii lui.

Cum a reacționat bărbatul la vederea notei de plată

În momentul în care a primit nota de plată, bărbatul a observat că, alături de mâncarea pe care o avea de achitat, avea și bacșișul. Și nu orice procent de bacșiș, ci procentul maxim, de 15%. Inițial, acesta a vrut să-și exprime nemulțumirea, însă a renunțat la idee deoarece se grăbea să ajungă la meci.

Clientul menționează că avea de gând să-i lase ospătarului 10% din valoarea notei de plată, dar de bună voie, nu obligat.

Fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie la sfârșitul anului 2022, prin Legea nr. 376/2022, publicată pe 27 decembrie.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei (…) Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.

Bărbatul a povestit cu exactitate cele întâmplate AICI.

În timp ce ne scotoceam prin portofele pentru a lăsa vreo 20 de lei, adică 10% din nota de plată estimată de noi la aproximativ 200 de lei, domnișoara a venit cu bonul fiscal pe care figura, alături de mâncare și băutură, bacșișul de 15%.

De precizat este și faptul că, după apariția articolului, patronul restaurantului din Centrul Vechi al Capitalei l-a contactat pe client pentru a-și cere scuze pentru cele întâmplate.

UPDATE! După apariția articolului am fost contactat de patronul localului, Alati Leo, care și-a cerut scuze public pentru această practică.

Cookies