Un august chiar că în flăcări. Ploaie de coduri galbene și portocalii de caniculă, dar și avertizări de vijelii. Harta nebuniei meteo

02 aug. 2021
427 afișări
Un august chiar că în flăcări. Ploaie de coduri galbene și portocalii de caniculă, dar și avertizări de vijelii.  Harta nebuniei meteo
Un august în flăcări. Ploaie de coduri galbene și portocalii de caniculă, dar și avertizări de vijelii. Harta nebuniei meteo

În București și în sudul țării, nu avem doar o caniculă din cele care-ți taie răsuflarea de cum faci un pas afară, meteorologii ne avertizează că, pe ici, pe colo, stgau să se pornească niște mari vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai întâi avertizări de caniculă. Căldura e atât de mare că avem de-a face, deopotrivă, și cu un cod galben, și cu unul portocaliu. 

ANM a emis avertizări Cod galbe și Cod portocaliu de cabiculă

Cod galben și Cod portocaliu de caniculă

Meteorologii spun că, de-a lungul zilei de azi (2 august) e cod galben de caniculă în judeţele Constanţa, Tulcea, Iaşi, Bacău, Vaslui, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea. Aici, disconfortul termic – măsurabil cu ajutorul indicelui temperatură-umezeală va fi foarte mare – peste 80 de unități, iar acesta este pragul critic. În zonele aflate sub cod galben, vorbim despre maxime termice între 34 și 37 de grade Celsius. La noapte nu va fi cine știe ce răcoare, pentru că temperatura nu va coborî sub 20 de grade.

Iar aceasta este avertizarea mai prietenoasă, vine acum  un cod portocaliu de caniculă. În București și în 15 județe,avem de-a face cu o căldură mare și persistentă, cu disconfort termic major și cu temperaturi de 37-40 de grade, ba pe alocuri și cu 41. 

Și, ca să nu ne plictisim, să vorbim și despre furtunii & vijelii

ANM anunță că, tot astăzi, în nordul Dobrogei, în nordul Munteniei și, pe ici, pe colo pe la munte va fi cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Instabilitatea atmosferică accentuată e un fel de-a spune tunete, fulgere, vânt puternic, vijelii, ploi cu găleata sau chiar și cu grindină. 

Și în Moldova se anunță furtuni, dar mai strașnice decțt cele despre care am vorbit. Pentru această zonă, ANM a emis avertizare Cod portocaliu de vreme instabilă. În orele care vin, aici vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de vântde peste 80 – 90 km/h, cu dese  descărcări electrice şi căderi de grindină. Local,va ploua torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 30 – 40 l/mp.

ANM a emis avertizare Cod portocaliu de vijelii valabil pentru Moldova

Cum va fi vremea în București în 2, 3 și 4 august

Mai țineți minte filmul “Un august în flăcări?” Bine, nu filmul contează, cât metafora din titlu, care se potrivește perfect cu prognoza meteo. Potrivit ANM, în zilele de 3, 4 şi 5 august va fi valabil un Cod galben de disconfort termic în zece judeţe din sudul şi sud-estul ţării, plus București. Neplăcutul indice temperatură-umezeală (ITU) va depăşi din nou pragul critic de 80 de unităţi.

Vremea rămâne caniculară în București și în zilele următoare

Temperaturile maxime vor fi, în general, undeva între 33 şi 36 de grade, iar minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Cookies