Un an de aşteptare până la judecarea primului termen cu banca

de:
28 oct. 2010
0 Afișari
Un an de aşteptare până la judecarea primului termen cu banca

Potrivit unui comunicat al Societăţii Civile de Avocaţi (SCA) Piperea şi Asociaţii, 362 de clienţi nemulţumiţi ai BCR au demarat procedurile judiciare pentru modificarea a 409 contracte de credit, unele persoane având în prezent chiar şi câte patru împrumuturi în derulare.

Cererea de chemare în judecată a BCR a fost depusă la Tribunalul Bucureşti, la începutul acestei săptămâni, după mai multe încercări eşuate de negocieri amiabile cu banca. Clienţii solicită instanţei constatarea caracterului abuziv şi implicit nulitatea mai multor clauze din contractele de credit.

Motivele care au dus la acţionarea în instanţă a băncii vizează clauze care permit instituţiei financiare să stabilească în mod unilateral cuantumul dobânzii, precum şi clauze care reglementează perceperea unor comisioane de administrare lunar la valoarea iniţială a creditului şi de percepere a unui comision de acordare a creditului. De asemenea, instanţa este solicitată să constate caracterul abuziv şi al clauzelor care permit BCR declararea scadenţei anticipate a creditului dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Concomitent cu acţiunea în instanţă, Societatea Civilă de Avocaţi a depus şi o cerere de ordonanţă preşedinţială prin care se solicită ca plata ratelor să fie suspendată pe perioada judecării litigiului pe fondul cauzei. Primul termen de judecată pentru această cerere a fost fixat pe data de 3 noiembrie 2010. Dacă se obţine această suspendare, reclamanţii nu vor mai achita ratele de credit până la pronunţarea definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată.

Acţiuni similare în contradictoriu vor fi depuse şi cu alte bănci precum Volksbank şi Raiffeisen Bank.

Cookies