Un altfel de miel la Pot.stories, în București, printre bolizi, politicieni și foști patroni de fotbal

susținut de
03 mai 2024
1005 afișări
Un altfel de miel la Pot.stories, în București, printre bolizi, politicieni și foști patroni de fotbal

Poate ai auzit, poate n-ai auzit, dar există un restaurant aici, în București, numit POT.stories sau Potstories, sau doar POT, în funcție de cum le vine oamenilor la gură. E deschis în pandemie, în Agora Floreasca, pe Calea Floreasca 111-113, în buricul bogătașilor.

Agora Floreasca este, fără doar și poate, un hub nesecat de gusturi și va rămâne așa mult timp de acum înainte. La prima vedere, pare că merge pe burtă, nu apare pe radarul niciunui așa-zis “foodie” de pe Instagram. Ăsta e un prim semn bun, că nu se pretează la pișcotăreli și fomiști care să pună 3 story-uri cu ei.

Motivul vizitei mele aici a fost unul simplu: Hai să mâncăm undeva nou și mai deosebit, pe ideea că nu trăim 100 de ani. Așa se face c-am ales POT, unde am dat nas în nas cu 2 personalități. Redau puțin din dialogul avut cu nevastă-mea la sosire, care, să fie clar, are zero cultură fotbalistică (tipic feminin) și nici nu vrea să înțeleagă că fotbalul este radiografia societății.

– Uite-l pe ăla, la două mese de noi, e Vasile Șiman! îi zic eu la ureche neveste-mii.

– Cine!?

– Șiman, mă, fostu’ patron a lu’ Sportul Studențesc, ăla de-și plătea fotbaliștii în șube, paltoane și casetofoane în loc de bani.

– Hai, lasă-mă cu prostiile tale. Uite-l pe Ponta și pe Daciana. Ce-or fi balotat?, se răstește șoptit nevastă-mea la mine.

* ridic din umeri și las subiectul să treacă*

Doamna Mănânc pentru tine, mereu în asorteu

Muzeul de Artă Contemporană POT. Interior – Exterior POT.stories

Un loc enorm, aerisit, atent lucrat și sincer să fiu nu contează neapărat cum arată, pentru că fotografiile grăiesc de la sine, ci senzația pe care POT ți-o oferă încă de la intrare. Îți dă sentimentul că ai pășit într-un muzeu de artă contemporană, cu diverse lucrări amplasate ici-colo. Acum, dacă stau să iau la puricat fiecare obiect și decorațiune de interior din restaurant, POT să deschid un muzeu contemporan (pun intended) în secunda 2. Oale, mobilier, covoare de iută, mese de lemn masiv lucrate manual, absolut totul respiră meșteșug și pasiune. Stilul industrial – organic e încă viu și cu potențial, chiar dacă începe să fie din ce în ce mai uzitat.

Revenind la dimensiuni, POT e un loc atât de generos încât nu înțeleg de ce nu este folosit și pe post de marketplace săptămânal pentru artizanii locali. Și artizanii au povești de spus. Mă rog, treaba lor. În ceea ce privește meniul, POT.stories vine cu abordare simplă, scurtuță, cu preparate internaționale curatoriate. Servirea primește din start 5 stele, atitudinea ospătarilor fiind foarte prietenoasă, cu un mic minus la capitolul promptitudine, dar nimic grav. Prețurile sunt medii spre mari, pentru că Floreasca, Ponta și oameni cu dare de mână. 

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la POT.stories

M-am întins mai mult decât mi-e plapuma, dar altfel nu cred că aș fi putut înțelege cât de cât despre ce este vorba. Unele preparate au fost super mișto, altele au lăsat de dorit. Am început cu o Cola de casă, făcută acolo, pe loc, foarte bună și fresh, undeva pe la 25 de lei? Ceva pe-acolo. De menționat că toate farfuriile de la POT.stories au cel puțin 1 kg bucata, o chestie neconvențională, de gustibus, menită să dea greutate preparatului. Mie mi-a plăcut senzația pe care o oferă, pentru că inspiră întoarcerea la primitiv, la esența gătitului, pe piatră. Foarte mișto.

POT Cola

Trei spread-uri populare | 74 lei

Conține: salată de vinete (vinete coapte, ceapă albă și verde, tahini)

Guacamole (avocado, ceapă roșie, coriandru și semințe de coriandru, chimen, usturoi, ardei iute) Hummus (năut zdrobit, ulei de măsline, tahini, usturoi)

Eram doi scăpați din lesă și foarte flămânzi, dintre care unul vegetarian. Au venit 3 boluri din astea de piatră însoțite de nachos de casă, cam firave chipsurile, dar până la urmă ne-am descurcat. Salata de vinete a fost de departe cea mai gustoasă, adaosul de tahini fiind o găselniță foarte bună. Prețul acestora rămâne totuși unul prohibitiv, mai ales pentru un buzunar de rând, adică al meu.

Trei spread-uri populare @ POT

Miel în stil oriental | 109 lei

Miel, couscous, stafide, pătrunjel, unt, tarhon, rozmarin, cimbru și ulei de măsline

Uf! Ce minunăție de carne și ce dezastru de cous cous! Un ciolănel de miel superb, moale, fraged și aromat, a cărui carne cade ușor de pe os. Alunecă ușor în jos și te întrebi de ce să mai iei miel de paște cât cu 100 de lei rezolvi problema la POT? Partea nasoală aici e cous cous extrem de fad și de uscat, aproape saharian. Un cous cous necomestibil sau nedemn mai bine zis de un astfel de miel.  

Caracatiță cu cartofi zdrobiți | 129 lei

Conține: caracatiță, cartofi roșii, țelină, pătrunjel, rădăcină de pătrunjel, fulgi de chilli 

Dai un ban, dar știi că face. Se potrivește de minune acestui preparat fără cusur dal capo al fine. Caracatiță perfect gătită într-un combo de legume care nu face decât să-i potențeze gustul întru satisfacția papilelor. Uite cum cartofii pot merge de minune cu caracatița, nu cum mi-a spus mie un grec cândva: Dom’le, caracatița se mănâncă goală, doar cu ceapă! Uite, măi, Papadopoulos, că nu-i așa! În calitate de fan caracatiță, mă declar mulțumit și cu sufletul împăcat. 

Mai POT și Gogoșele zise și beignets, cu dulceață de căpșuni | 18 lei

După ce am topit două feluri în mine, nevastă-mea dădea din cap dezaprobator: că, vezi Doamne, unde mai încap și gogoșelele astea? Bunăoară, constat cu stupefacție că, după atâția ani, nu știe cu cine are de-a face. Uită de gogoșile de la Cantina lui Nicolau sau alte prostii: beignets de la POT.Stories! Mici și pufoase cu miros fin de lapte, însoțite de dulceață de căpșuni cu arome de copilărie. Ce vorbești! O minunăție de desert, pe care aș comanda-o de prea multe ori, dacă ar fi disponibilă pe platformele de livrare.

Total POT.stories: 330 de lei. 

O să mai mănânc pentru tine de la ei? R: Da. N-o să refuz nici o invitație la POT.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies